† Ártali frá Lítill-Sómi

25.08.2009 - 16.03.2014
Artali löydettiin aamulla kuolleena omasta karsinastaan. Ori ehti kunnioitettavaan 29 vuoden ikään ja ehti kerätä menestystä niin kisoista, laatuarvosteluista kuin siitospuolella. Artalia jäi kaipaamaan koko tallin väki.
Lepää rauhassa <3
Virallinen nimi: Ártali frá Lítill-Sómi, "Artali" Syntynyt: 25.08.2009
Rek.nro: VH06-030-8665 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 143cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja Magnús & Anna Tór Tuoja: Maiju T.
Painotus: Askellajiratsastus Koulutustaso: ko. HeC, re. 50cm, 5-käyntinen

Artali on 29 vuotias eikä ikäänny tällä hetkellä   |   Täyttänyt 3 vuotta 25.11.2009
YLA3, ARJ-I, Vauhdikkain ratsukko ARJ:n Joulukisoissa 21.-23.12.2009

Luonnekuvaus

Artali on suvultaan perinyt monenmoisia asioita. Muunmuassa nopeaa ja liidokasta passia, runsaasti viljaa, sekä ratsastaessa herkkää luonnetta. Perusluonteeltaan toimiva kilparatsu ja luotettava ystävä.

Artali käyttäytyy mallikkaasti hoitaessa. Pienten lasten harjatessa varsinkin kaulaa, ori laskee päätään alemmaksi, jotta pienemmätkin hoitajat ylettyvät pusuttelemaan ja harjailemaan sitä. Ori ei turhista hätkähdä, vaikka takana tippuisi pommi, mutta ainoa asia mitä se pelkää melkein kuollakseen ovat tallin nurkissa vipeltävät HIIRET! Artali nousee aina pystyyn, pärskii ja kuopii maata nähdessään tämän pienen jyrsijän. Hoitajilla ei ole kuin nauramista tämän asian kanssa ja hiiren häivyttyä Artaliakin hävettää. Kavioita puhdistaessa ori nostaa jalkansa muitta mutkitta, eikä se jaksa edes pelleillä asian kanssa, niin lunkisti se kaiken ottaa. Kengittäessä se saattaa hieman hämmästyä ja ihmetellä, mutta jos kengittäjä on tuttu, ei Artali jaksa kauaa ihmetellä. Taluttaessa menee hienosti pienemmänkin ihmisen kanssa, vaikka välillä pieniä tanssi askelia ottaakin varsinkin tammojen läheisyydessä.

Ratsastaessa herkkä Artali ei kuitenkaan selkäänsä laske ketä tahansa ratsastajaa vaan kaikista kokeneimman ja mukavimman henkilön eli joko omistajansa tai hoitajansa. Vesilätäköt se kiertää ja kura lammikoista se ei suostu menemään. Hieman neitimäistä oriilta, mutta ei voi mitään. Askellajit ovat mieluista katsottavaa yleisön mielestä. Käynti on pitkäaskelista, ravi joustavaa monessa tempossa, laukka todella iso, sekä puhdas ja tasainen töltti, että nopea ja liidokas passi. Kaikki hyvää! Maastossa menee yksin, mutta mieluiten kaverin kanssa, jolloin ori liikkuu paljon rennommin. Oikein mukava yhden ihmisen hevonen, joka käyttöön ja näyttöön.

Kisapaikallakaan Artali ei turhia hötkyile. Se matkustaa trailerissa kiltisti ilman turhia kolinoita. Jos matka on hirveä pitkä, saattaa ori hiukan potkaista seinää kuin muistutukseksi, että sitä ei vaan ole unodettu. Kisapaikalla hoito sujuu mukavasti, mutta kisaradalla ori syttyy. Artalia saa aina vähän pidätellä ettei päästellä aivan täyttä kiitoa koko ajan, mutta ori kyllä kuuntelee koko ajan. Onnistuneen suorituksen jälkeen Artali odottaa palkinnoksi kunnon harjausta ja isoa läjää porkkanoita.

Luonteesta kiitos Maiju T. + Mari H

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Álfur frá Lítill-Sómi
isl, 140cm, evm
ii. Lundi frá Lítill-Sómi
isl, 139cm, evm
iii. Fjarki frá Lítill-Sómi
isl, 142cm, evm
iie. Hjálma frá Lítill-Sómi
isl, 140cm, evm
ie. Una frá Lítill-Sómi
isl, 143cm, evm
iei. Skjöldur frá Lítill-Sómi
isl, 140cm, evm
iee. Úrsvöl frá Lítill-Sómi
isl, 141cm, evm
e. Vilja frá Lítill-Sómi
isl, 138cm, evm
ei. Þrái frá Lítill-Sómi
isl, 135cm, evm
eii. Hamðir frá Lítill-Sómi
isl, 136cm, evm
eie. Prýði frá Lítill-Sómi
isl, 134cm, evm
ee. Geysa frá Lítill-Sómi
isl, 137cm, evm
eei. Bjarni frá Lítill-Sómi
isl, 140cm, evm
eee. Gríður frá Lítill-Sómi
isl, 135cm, evm

Yksi Islannin käytetyimmistä jalostusoreista on nimeltään Álfur frá Lítill-Sómi. Tämä ruunikon värinen ja 146cm korkea viisikäyntinen ori omaa loistavan, puhtaan passin, jolla se on voittanut monia passikilpailuja. Álfurilla on todella vanha Lítill-Sómi -suku, joka yltää melkein neljänteen polveen saakka. Orin neljä muutakin askellajia on puhtaita ja se esittää kaikkia mielellään ja helposti. Näyttelyissä Álfur on palkittu kerran ykköspalkinnolla ja monia kertoja kakkospalkinnolla. Jalostus puolella ori on siittänyt monia hieno passisia varsoja maailmaan, joista suurin osa on myyty Ruotsiin, Norjaan sekä Tanskaan. Muutama on myyty myös Suomeen. Kokeneen ratsastajan alla hevonen liikkuu mallikkaasti ja muodossa. Luonteeltaan oikein luotettava, mutta välillä jääräpää.
Yksi Islannin askellajimestareista on nimeltään Lundi frá Lítill-Sómi, joka on väriltään musta ja säältään 139cm korkea. Viidellä vaihteella toimiva Lundi kilpailee lähinnä töltti ja viisikäynti luokissa, mutta harvemmin passiluokissa, koska oriin passi ei ole mitään parasta laatua. Puhdasta tölttiä Lundi on periyttänyt usealle jälkeläisilleen, mutta ikävä kyllä osalta sen jälkeläisistä on karsittu passi kokonaan pois. Rakenteensa puolesta Lundi on napannut muutamasta näyttelystä ykköspalkinnon. Ratsastaessa todella herkkä, mutta kuuliainen. Perusluonteeltaan kiva kompakti.
Ártalin isänemä, Una frá Lítill-Sómi ei ollut rakenteeltaan mikään nätti, mutta luonteeltaan lempeä ja toimiva islanninhevostamma. Viisikäyntisen Unan toimivin askellaji on tamman nopea ja liidokas passi. Una ei ole ollut kuin kuudessa ratsastuskilpailussa, joista se on voittanut kolme. Tamma kilpaili vain passiluokissa. Jalostuksen puolella Una ei ole varsonut kuin kerran, mutta siltä odotetan lisää.

Ártalin emä, ei mitenkään erikoinen tamma Islanninssa, on nimeltään Vilja frá Lítill-Sómi. Tamma on ruunihallakon värinen ja 140cm korkea. Perhehevosena toimiva Vilja omistaa mukavan oloisen töltin, jolla on kiva mennä maastossa. Kisakapasiteettiä Vilja ei omista lainkaan. Luonteeltaan Vilja on mielyttämishaluinen, joka pitää lapsista ja niiden kanssa maastoilusta. Jälkeläisiä tammalla ei ole kuin yksi.
Islannin moninkertainen töltti mestari on islanninhevosori nimeltään Þrái frá Lítill-Sómi. Punahallakon värinen tähtipäinen ori on korkeudeltaan vain 134cm. Pienestä koostaan huolimatta oriista löytyy runsaasti viljaa, sekä mahtavat askellajit. Neljä askellajia omaava Þrái kilpailee lähinnä töltti- ja nelikäynti luokissa ja molemmissa se on sijoittunut mainiosti. Rakennekin on kohdillaan ja näyttelyissä tuomarit ovat kehuneet sen päätä. Siitosoriin puolella se on tehnyt selvää jälkeä. Jälkeläisistä on tullut useimmiten saman tapaisia, rakenteisia ja luonteisia. Ratsastaessa helppo, mutta ei joka ihmisen hevonen ja perusluonteeltaan kiltti.
Geysa frá Lítill-Sómi, joka on Ártalin emänemä, on väriltään voikko ja korkeudeltaan 139cm. Viisikäyntinen Geysa omistaa toimivat askellajit ja siltä löytyy kapasiteettia kilpailuihin. Tammalla ei kuitenkaan olla kilpailtu mielettömästi, mutta se on käynyt kuitenkin satunnaisesti kilpailemassa ja saanut kunniamainintoja puhtaasta töltistä nuoren kilpakumppaninsa kanssa. Jälkeläisiä tammalla on kolme ja kaikki asuvat toistaseksi Islannissa. Ratsastaessa hieman laiska, mutta pohkeilla sen saa kovaankin vauhtiin. Luotettava ratsu.

Sukuselvityksestä kiitos Maiju T.

21.08.2012 t. Dália frá Dáltur (e. Deila frá Fjötra)
23.06.2012 t. Engilfríd frá Ljóma (e. Eirný frá Guðmundur)
12.10.2011 o. Týr frá Ljóma (e. Talkative frá Senren)
13.06.2011 o. Mús frá Leirljós (e. Lilja-Rós frá Skjáfa)
01.05.2011 t. Djáugur frá Tiilikanoja (e. Djafur frá Kráhnim)
02.01.2011 t. Drafna frá Leirljós (e. Sletta frá Akurey)
30.05.2010 t. Gréta frá Ljóma (e. Gremja frá Hamrihólï)

Päiväkirja & valmennukset

01.08.2013 - Päiväkirjamerkintä
Artali on nyt ARJ-I palkittu! Palkinto saavutettiin heinäkuun ARJ laatuarvostelutilaisuudesta pistein 45 - 13 (7 + 6) - 29 - 30 - 23 = 140p (Kisat - Rakenne (tuomari 1 + tuomari 2) - Suku - Jälkeläiset - Lisäpisteet = Palkinto). Ori sai tallimme neljästä hevosesta korkeimmat pisteet! Erittäin tyytyväisiä siis ollaan ja nyt ori saa keskittyä nauttimaan eläkepäivistään. Itselleni voisin vielä tästä varsan jättää, mutta muuten Artalin jalostuskäyttöä vähän rajoitetaan. (Palkinto © tangerine)

16.02.2013 - Päiväkirjamerkintä
Päivittelin tänään Artalin sivuja ja Googlen avulla löytyi muutamia jälkeläisiä joita en ollut muistanut lisätä sivuille. Artalilla alkaa olla jo varsa kiintiö täynnä, jälkeläisiä on kertynyt jo seitsemän kappaletta! Ori on myös nykyään YLA3 palkittu. Palkinto saatiin marraskuun 2012 tilaisuudesta pistein 22 + 35 + 15 + 30 = 102. Pisteethän on ilmoitettu järjestyksessä rakenne + kuvaus + suku + kilpailut = yhteispisteet. Ihan tyytyväisiä ollaan, päätavoite on kuitenkin seuraavassa ARJ laatuarvostelussa, jonne Artali suuntaa tavoittelemaan (tietenkin) ykköspalkintoa.

25.11.2012 - Päiväkirjamerkintä
Tänään päätin käydä Artalin kanssa rauhallisella sunnuntai kävelyllä maastossa. Lähdimme liikkeelle ilman satulaa, sen verran hidas vauhti oli suunnitelmissa. Orin hoitamiseen ei kauaa mennyt ja pian suuntasimmekin jo metsäpolulle. Nyt kun on hirvenmetsästyskausi meneillään ja ilma ei ollut mikään valoisin, varustauduimme asianmukaisilla heijastimilla. Aloitimme matkan käynnillä. Artali kulki kiltisti, mutta koska lenkkipolut olivat vähän mutaisia, ei meidän neiti oikein suostunut rentoutumaan. Yritinkin aina kun mahdollista ohjata orin tien sivuun ruohikolle. Poikkesimme pikaisen mutkan läheisellä pellolla, jossa päästiin vähän tölttäämään. Artali toimi kuin unelma kun tölttäsimme pellon toiseen päähän. Yhtäkkiä metsikössä vilahti jotain. Ratsuni pysähtyi ja jäi tuijottamaan metsään. Muka niin rohkeana se vähän pärskähteli ja kuopi maata. Kohta kuulin koirien haukuntaa ja näin taas metsässä vilahduksen isosta, ruskeasta eläimestä. Tässä vaiheessa orillani meni pupu pöksyyn. Artali kääntyi ympäri ja lähti viipottamaan laukalla karkuun. Tarrauduin hevosen harjaan kiinni ja yritin löytää selässä tasapainon. Onneksi Artalilla on sen verran tuota tukkaa, että siihen oli hyvä tarrautua. Sain itseni pysymään selässä, mutta olimme jo kovaa vauhtia menemässä kotia kohti. Hidastaminen oli ilman satulaa vaikeaa, koska kun yritin kiskoa ohjista valuin uhkaavasti kohti ratsuni korvia. Onneksi minulla oli allani (suht) fiksu hevonen, joka hiljensi vauhtiaan ennen kuin päädyimme mutkaan ja takaisin metsäpolulle. Orin hiljentäessä vauhtinsa raviksi, käytin tilaiduusen hyväkseni ja hiljensin sen käyntiin asti. Onneksi Artali totteli ja pian kävelimme jo takaisin pellon pelottavaan päähän. Enää siellä ei näkynyt mitään, mutta olimme saaneet jo tarpeeksi jännitystä tälle päivälle ja lähdimme kotiin. Tallilla hoidin Artalin huolella ja jätin talliin mutustamaan päiväheiniään.

08.04.2012 - Valmennus, valmentajana funfunHey
Saavuin paikalle, kun olitte kävelemässä. Olit jo ottanut ohjat tuntumalle, joten aloittelimme käynnin kokoamisella. Artali asteli tyylikkään näköisenä, vaikka ei ensin myödännyt heti ohjastuntumalle. Myötäys kuitenkin pian löytyi ja homma alkoikin näyttää paremmalta. Sen jälkeen pyysin teitä nostamaan ravin ja lämmittelemään siinä, ensin vähän reippaammin, sitten vähän hidastaen. Saitte väliin kävellä hetken aikaa, kunnes nostitte passin. Artali passasi hienosti menemään, askel näytti tasaiselta heti alkuun. Keskityimme passin ylläpitoon, ja kun se onnistui useamman kierroksen ajan, jäitte tekemään ympyröitä molempiin suuntiin. Ensin tasapaino oli vähän hakusessa, ilmesesti hetki on tämmöisestä väännöstä kulunut. Artali pääsi kuitenkin tasapainoon, kun itsekin asetuit istumaan. Tämän jälkeen saitte vielä laukata reippaasti muutaman kierroksen, jotta lihakset saisivat muutakin tekemistä. Tämän jälkeen saitte jäädä loppuverkkaamaan rauhassa.

07.04.2012 - Valmennus, valmentajana funfunHey
Olitte kävelemässä maneesissa alkukäyntejä kun saavuin paikalle. Artali vaikutti oikein reippaalta ja vireältä tämän päivän treeniin! Aloiteltiin ihan vain ottamalla ohjat tuntumalle ja menemällä lisättyä käyntiä. Artali oli hienosti tuntumalla ja selvästi myötäsi ohjastuntumallesi. Se käveli energisesti eteenpäin. Tämän jälkeen pyysin nostamaan reippaan ravin, jossa teitte temmon lisäyksiä ja askeleen lyhennyksiä. Ori lämpesi hyvin ja alkoi rentoutua. Sen jälkeen otettiin esille töltti, joka tulikin helposti yhdellä avulla. Sait ensin kuitenkin pidättää oria hieman, sillä se räpelsi aika innokkaana eikä keskittynyt jalkoihinsa ollenkaan. Kun ratsastit enemmän eteen mutta pidit tuntuman, sait töltin tasaantumaan. Säädimme tempoa nopeammaksi ja menitte todella kovaa tölttiä sekä myös rauhallista ja koottua askellusta. Kun töltti näytti hyvältä, saitte loppuun laukata vapain ohjin. Jätin teidät sen jälkeen rauhassa loppuverkkaamaan.

12.01.2010 - Valmennus, valmentaja Pullla
Islanninhevosori Ártali käveli maneesiin reippain mielin ja täynnä intoa. Aiheena tässä valmennukessa olisi askellajiratsastus. Alkuun menimme ihan normaalia kouluratsastusta, hevosen verryttämiseksi. Herra oli hieman jäykähkö, mutta pian kuitenkin vertyi kunnolla ja oli valmas askellajien läpikäymiseen. Aloitimme normaaleista askellajeista, laukasta ja ravista. Ártali selvästi luotti ratsastajaansa, ja ilmeestä näkyi että tämän herran selkään ei kuka vain nouse. Oriin ravi pisti ehdottomasti minua silmään, sillä miekkonen jousti polvistaan ja jaloistaan kovasti mikä on todella hyvä juttu. Jäykkyyttä ei nähty lainkaan. Myös laukka oli kauniin näköistä ja herra käytti itseään oikein. Jonkun aikaa laukka- ja raviympyröitä sun muita tehtyämme otettiin vuorostaan esille passi ja töltti. Töltti oli oikein rauhallista ja tasaista, ja herran ajoittaisista innostumisista Ártali pysyi mainiosti käsissä. Passi oli taasen vauhdikasta ja mukaansatempaavaa, ja ratsastaja osasi antaa avut juuri oikein ja juuri oikeaan aikaan. Loppuverryttelyksi otettiin kaikkien viiden askellajin, tai oikeastaan neljän, toistoja ja nostoja, johon oli loppukäyntien jälkeen hyvä lopettaa.

06.01.2010 - Valmennus, valmentaja Sofia H.
Ártalin piti alkajaisiksi hieman kukkoilla toiselle valmennukseen samanaikaisesti osallistuvalle oripojalle ja siinä sivussa vähän flirttailla mukana olevalle tammaneidille, mutta kun kumpikaan ei kauheasti kiinnittänyt siihen huomiota, oriinkin mielenkiinto suuntautui ainakin enimmäksi aikaa siihen olennaisimpaan, eli ratsastajansa apujen kuuntelemiseen. Kulmissa taivuttelu, kulmankatkaisut ja muu sen sellainen alkuverryttely sujui tältä notkealta pojalta kuin tanssi. Sen sijaan halutessasi pysähtyä sait antaa oriille aika reippaasti pidätteitä ennen kuin se suostui tottelemaan - menohaluja kun tuntui löytyvän vaikka muille jaettavaksi! Niinpä se sitten olikin enemmän kuin onnessaan, kun annoit ensimmäisen kerran sille luvan ravata. Nyt täytyy kyllä antaa teille kymmenen pistettä ja papukaijamerkki tämänkertaisen valmennuksen puhtaimmasta ravista! Peruutukset vaikuttivat olevan Ártalille ihan peruskauraa, joten pääsitte sen kummemmitta viivyttelyittä näyttämään, kuinka teiltä sujui tölttiin siirtyminen suoraan peruutuksesta. Ensimmäisellä yrityksellä Ártali oli vähän epävarma siitä, mitä halusit sen tekevän, ja ryntäsi jonkinlaiseen hassunhauskaan käynnin ja ravin sekoitukseen. Pienellä vaivalla tämäkin kuitenkin sujui kerta kerralta paremmin. Laukkaan Ártali olisi mieluusti siirtynyt ihan omatoimisesti, mutta sait sen kuitenkin oikein hyvin hillittyä siihen asti, kun annoin teille luvan laukata. Käyntivolteissa ei ollut valittamista, mutta muissa askellajeissa ne olivat aika lailla hätäisiä ja muistuttivat näin ollen pikemminkin kananmunaa kuin säännöllistä ympyrää. Menon muututtua hallitummaksi voltitkin pyöristyivät oikein kauniiksi.

24.10.2009 - Päiväkirjamerkintä
Tallille saapui tänään uusi hevonen, Àrtali. Tämän evm-sukuisen orin minulle toi Maiju T, kiiitos hänelle :). Toivotaan että ori sopeutuu meille hyvin, ja menestyy kisoissa. Orilla aletaan kisata kunhan se täyttää kolme vuotta.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 49kpl
Villejä sijoituksia: 1kpl

19.01.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/60
07.01.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/65
06.01.2011   ARJ   Kutsu   Passijuoksu 250 m P.1   4/59
28.11.2010   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   6/36
27.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/36
26.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/36
26.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/37
26.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/37
25.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/36
24.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/37
23.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/36
22.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/36
21.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/37
20.11.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/36
05.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/56
01.11.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/63
29.10.2010   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   5/43
20.10.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/47
11.10.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/48
11.10.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/43
08.10.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/48
25.09.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/56
25.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/50
21.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/50
14.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/19
11.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   8/91
10.09.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/72
09.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/83
09.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/86
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   8/70
08.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   9/83
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/74
08.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/83
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/87
08.09.2010   ARJ   Kutsu   250 metrin passijuoksu P.1   7/74
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/79
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   6/80
07.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/74
07.09.2010   ARJ   Kutsu   250 metrin passijuoksu P.1   8/74
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/74
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/90
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   8/88
05.09.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/74
05.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/83
05.09.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2.   6/73
04.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/87
04.09.2010   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 10km   6/56
03.09.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/84
01.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/78

23.12.2009   Villit   Joulukisat   Hiihtoratsastus   1/25
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen