† Demantur frá Geitungur

30.08.2010 - 12.12.2019Virallinen nimi: Demantur frá Geitungur, "Manu" Syntynyt: 30.08.2010
Rek.nro: VH11-030-0071 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 136cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja Snifffe - Geitungur Painotus: Askellajiratsastus
Koulutustaso: ko. HeB, re. 60cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 3 vuotta 20.01.2011
ARJ-I

Luonnekuvaus

Demantur frá Geitungur tutummin Manu on ryhdikkäin ori koko tallin puitteissa, se ei omaa pahoja tallitapoja kuten karsinan seinien tai kaltereiden purentaa, se ei potki eikä pure ja muutenkin Manu on hyvin rauhallinen persoona. Manu on helppo käsitellä, mutta kuitenkin jämäkkä ratsastaja on hyväksi tälle issikalle, koska Manusta löytyy myös ylirauhallinen puoli, erityisesti ratsastaessa, jolloin tilanne saattaa mennä jopa laiskaksi. Manusta löytyy kuitenkin se näyttävä, massiivinen ja komeakin puoli, kunhan tilanne ja ratsastaja sen vain sallivat.

Hoitaessa Manu melkein nukkuu, käytävällä ori on rauhallinen, karsinassa ori on rauhallinen, pesupaikalla ori on rauhallinen, ei löydy tilannetta jossa ori ei olisi rauhallinen. Harjaus sujuu yleensä moitteettomasti, eikä kavioidenkaan puhdistaminen ole tuonut vielä tähän päivään mennessä minkäänlaisia ongelmia. Manu antaa varustaa hyvin, eikä satulavyön kiristyskään tuota vaikeuksia, varsinkaan jos orilla on jo kuolain suussa jolloin se keskittyy puremaan ja mutustelemaan sitä. Pestessä ori nauttii kunnon vesisuihkusta ja orin kanssa ei kannatakaan vettä mitenkään pihdata.

Ratsastaessa ori on aloillaan hyvin jos niin vaaditaan. Käyntiä aloittaessa Manu on kankea, laiska ja lahnamainen, mutta jämäkkä ja päättäväinen ratsastaja saa orin liikkumaan reippaasti, lennokkaasti ja joustavasti. Manu taitaa esteet, koulun ja oman rotunsa askellajit. Ori ei kuitenkaan suotta suruttaan taitojaan näyttele, vaan ratsastajan täytyy olla päättäväisen jämäkkä ja vaatia askellajeja vaihtumaan. Ravissa ori askeltaa hyvin, eikä tempon lisäykset tuota vaikeuksia. Laukkakin nousee hyvin ja etenee yhtä hyvin, mutta vaatii Manulta hieman alkuponnisteluja varsinkin jos ori on kankea. Hyvä lämmitys on ehdoton ratsastuksen aloittamiselle. Töltin ja passin saa helposti esille, kunha niitä osaa vaatia.

Kisoissa Manu on rauhallinen, vetreä ja liikkuu hyvin. Kisakentillä orista tulee ihan toinen, se ei ole enää kankea eikä jähmeä, vaan hyvinkin vetreä ja reipas, sekä erinomaisen hyvin eteenpäin pyrkivä. Ori suoriutuu tehtävistään hyvin, eikä välitä hälinöistä ja ympäristöstä. Ratsastaja vaatii mitä vaatii ja Manu toimii sen mukaan. Kuljetuksessa Manu on rauhallinen, eikä pelkää kuljetusta. Reipas hevonen kun vain ratsastajakin on.

Luonteesta kiitos Pörröpompula!

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Andri frá Böggvir
isl, 135cm
ii. Hallgrímmur frá Frilla
isl, evm
iii. Hallkell frá Ingimundur
isl, evm
iie. Hilda frá Herdís
isl, evm
ie. Flosa frá Ganta
isl, evm
iei. Hárekur frá Brúnskotta
isl, evm
iee. Feima frá Dana
isl, evm
e. Dimma frá Bolungarvîk
isl, 138cm
ei. Muskur frá Bíldudalur
isl, evm
eii. Gullver frá Breiðdalsvík
isl, evm
eie. Brenna frá Djúpavík
isl, evm
ee. Lukka frá Bolungarvík
isl, evm
eei. Jökull frá Eyrarbakk
isl, evm
eee. Meyja frá Bolungarvik
isl, evm

03.11.2019 t. Kímni frá Ljóma (e. Katla frá Elfendur)
02.05.2014 o. Davið frá Jukola (e. Erla frá Elfendur)
06.08.2013 o. Draugur frá Ljóma (e. Snotur frá Glaumur)
02.04.2013 t. Snörp frá Ljóma (e. Saga frá Ljóma)
15.04.2012 t. Sígrun frá Skógur (e. Fála frá Skógur)

Päiväkirja & valmennukset

29.12.2013 - Päiväkirjamerkintä
Manun kanssa oltiin mukana joulukuun ARJ:n laatuarvostelussa ja iloksemme ori nappasi hienon ykköspalkinnon! Pisteitä kerättiin 45 - 17 (8 + 9) - 30 - 30 - 19 (Kisat - Rakenne (tuomari 1 + tuomari 2) - Suku - Jälkeläiset - Lisäpisteet) eli yhteensä 141p. Ori jatkaa vielä jalostuskäytössä, jälkeläisiähän tällä on vasta kaksi.

06.12.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Hanne
Manu ja Mari köpöttelivät kentällä kömpiessäni autosta ulos valmentamaan jälleen. Tänään keskittäisiin eilistä enemmän askellajien saloihin. Ratsukko oli jälleen verrytellyt ennen tuloani ja pääsimme heti tositoimiin.

Lähdimme aluksi tekemään töltissä temponvaihteluita ja kehontinkin Maria tekemään aina pitkillä sivulla kunnon tahdikasta keskitölttiä ja lyhyillä sivuilla taas hidastamaan työtölttiin. Työtöltissäkin tahdin tuli pysyä hyvänä hitaammasta temmosta huolimatta. Lisäykset oli helppo tehdä pitkillä sivuilla, jolloin hevonen on jo valmiiksi menossa ja lyhyillä sivuilla taas oli hyvä hidastaa kaarteiden jarruttaessa menoa. Tietenkään ei ollut hyvä, että ori ehdollistuu tähän, joten välillä yllätimme sen sittenkin nopeuttamalla tempoa lyhyelle sivulle mentäessä ja päinvastoin hidastamaan sitä pitkien sivujen alussa. Manun työskentely näytti oikein kivalta ja orilla näytti tänään olevan motivaatio kohdallaan. Päästin ratsukon hetkeksi kävelemään, sillä aivan kohta siirtyisimme passiradalle ottamaan pienet spurtit.

Rata oli paikoin lumikinosten peitossa, mutta se ei meitä haitannut. Paksummassa hangessa otimme alkuun hieman ravitreeniä, joka teki oikein hyvää oriin lihaksille. Siirryimme sitten lumettomalle suoralle, jossa oli aika ottaa pienet passipätkät. Ihan alkuun kehotin ratsukkoa tekemään muutamia töltti-laukka-töltti -siirtymisiä ja hetken päästä laukasta siirryttäisiin passiin. Periaatteessa avut ovat samat kuin tölttiin siirtymisessä, istutaan alas satulaan ja hidastetaan laukasta passille. Manu ja Mari esittivätkin oikein tyylipuhdasta passia ja lopetimme harjoituksen parin kerran jälkeen. Loppuun ratsukko sai ottaa hieman vapaata laukkaa ympäri passirataa ja tarkoitus oli vain pitää ori laukassa. Loppukäynneille parivaljakko lähti maastoon.

01.12.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Hanne
Manu ratsastajineen tallusteli tallin pihaan sovittuun aikaan. Alkuverryttylet oli tehty maastossa ja ratsastaja kertoikin orin tarvitsevan hieman aikaa lämmetäkseen. Tarkoitus oli pitää kaksipäiväinen valmennussessio ratsukolle ja ajattelin ensimmäisenä päivänä keskittyä hieman kouluratsastuksen saloihin issikkanäkökulmasta ja toisena päivänä sitten harjoiteltaisiin puhtaasti askellajeja. Astelin ratsukon vierellä lumesta lanatulle kentälle ja kehotin heitä ensin kävelemään hetken vasempaan kierrokseen. Manu oli kyllä komea ilmestys sitä seuraillessani ja kävellessään se näytti oikein ryhdikkäältä. Ratsastajan mukaan näin ei kuitenkaan aina ollut, vaan ori osasi toisinaan olla oikea laiskanpulskea lässykkä.

Valmennuksen aloitimme tekemällä paljon taivuttelevia liikkeitä käynnissä. Pitkillä sivuilla tultiin loivaa kiemurauraa ja lyhyillä sivuilla tehtiin voltit kumpaankin päätyyn. Siirryimme melko pian tekemään samaa kuviota ravissa ja ori alkoi jo taipua oikein kivannäköisesti molempiin suuntiin. Seuraavaksi teimme siirtymisharjoituksia pitkillä sivuilla. Toisella sivulla tarkoitus oli siirtyä käynnistä tölttiin ja toisella raviin. Maastossa oli selvästi jo hieman lämmitelty, sillä orilta tulivat sekä tahdikas töltti, että sulava ravik kuin luonnostaan. Tämän päivän koulupainotteisen treenin lopetimme laukkaharjoitukseen, jossa yksinkertaisesti otettin laukannostoja ympyrällä. Näin saataisiin lisää taipuisuutta ja tasapainoa orin liikkeisiin. Ongelmaksi muodostui kuitenkin laukan tippuminen nopeasti passille, mikä oli tavallista viisikäyntisille hevosille. Päätimme siis hieman muuttaa harjoitusta. Siirsimme laukkasiirymiset pitkälle sivulle ja teimme niitä harjoitusravista, jottei Manu siirtyisi töltiltä samointein passiin. Siirtymiset olivat alkuun vain lyhyitä ja ratsastajan tuli kannustaa oria eteenpäin. Pikkuhiljaa lisäsimme laukkajaksojen pituutta ja saimme tehtyä pari ympyrääkin lopuksi. Loppukäynneillä keskityimme ratsastamaan Manun hyvin eteen ja alas, ja venyttämään huolellisesti kaulaansa ja selkäänsä.

22.10. - 05.11.2010 - Koulutus
Manu oli koulutuksessa Jáplarissa ja kouluttajana toimi tallin omistaja Móa. Kommentit koulutuksesta:
Manua oli helppo käsitellä heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja ori oli yhteistyönhaluinen kaikkien sen kanssa toimineiden ihmisten kanssa. Se ei hermostunut siitä, vaikka useampi eri ihminen touhusi sen kanssa, vaan tottui erilaisiin käsittelijöihin nopeasti. Ensimmäisinä päivinä keskityimme Manun kanssa juoksutus -sekä talutusharjoituksiin, mutta ori otti niin hyvin kontaktin ihmiseen, että pystyimme nopeasti ottamaan jo juoksuttaessa satulan sekä suitset mukaan. Manu on todella kylmähermoinen kaveri, joka osaa suhtautua juuri oikealla tavalla yllättäviin tilanteisiin, eli rennosti ja haukottelemalla.

Rauhallisuudestaan tunnettu Manu ei liiemmin hetkahtanut, kun ratsastaja nousi ensimmäisen kerran sen selkään. Ori oppi hyvin väistämään painetta, mutta kovin nopeasti se ei reagoinut apuihin. Manu toimii parhaiten voimakkaiden ja selkeiden apujen alla, pienestä hipaisusta tai painonsiirosta se ei juurikaan välitä. Teimme orin kanssa paljon siirtymisiä sekä väistöjä, jotta saimme sen fyysisesti sekä henkisesti herkistettyä avuille ja usein teimme kouluratsastusharjoituksia ennenkuin aloimme treenaamaan askellajeja kuntoon. Toimii hyvin ratsastajan kanssa yhteen, mutta herkkyyden kanssa on parannettavaa paljon.

Maastossa Manulla on sopivasti eteenpäinpyrkimystä, vaikka ei se tahtonut välillä muiden hevosten perässä pysyäkään. Voimme rehellisesti sanoa, että tämä ori on 100 % turvallinen maastoratsu, joka ei varmasti välitä vaikka norsu tulisi tiellä vastaan. Teimmekin suurimmaksi osaksi ratsastusharjoittelua kentällä sekä baanalla, koska siellä oli enemmän vaikeuksia. Kun Manun saa oikealla tavalla (= tempo on ratsastajan valitsema > Manu menee helposti joko liian laiskasti tai liian innokkaasti) innostumaan työnteosta, niin se on hyvä askellajiratsu kenelle tahansa.

Vaikka Manu on ratsuna ns. hidas, niin sillä on hyvät, puhtaat askellajit. Ratsastajan on helppo mukautua orin liikkeisiin, mutta mikään askellajiautomaatti tämä ei ole. Askellajeista ravi on vahvin, työn kanssa irtoaa hieno töltti ja upea passi. Pienen askellajitreenin jälkeen hyvä kisahevonen niin 4 -kuin 5 -käyntiluokkiinkin.

Erityismaininta: ISL J2 = hyväluonteinen, osaa käyttäytyä erikoistilanteissa, ratsastaessa voimakastahtoinen. Lyhyt yhteenveto: Mukava yhteistyökumppani niin maastakäsin kuin ratsailta. Tekee nöyrästi töitä kaikkien kanssa, mutta vaatii ratsastajalta taitoa sekä tarkkuutta. Selväpäinen ja kylmähermoinen kaveri kisakentille.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 68kpl

09.11.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/46
16.10.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/35
15.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/70
09.08.2102   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   3/87
07.08.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/89
04.08.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/56
30.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/55
30.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/55
28.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/56
22.07.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   2/45
20.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/45
19.07.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   1/46
19.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/46
17.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/49
16.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/49
10.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/100
09.07.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/100
08.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   10/100
07.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   10/100
04.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/100
02.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/100
02.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/100
01.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/100
25.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   7/73
25.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   6/70
24.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   8/73
23.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/81
21.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   8/73
20.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/81
19.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/100
18.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   8/100
18.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/86
17.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/100
16.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/100
06.06.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/72
06.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/81
05.06.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/62
05.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/74
03.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/73
11.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/100
09.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   7/82
07.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   8/82
04.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   3/84
03.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   4/84
02.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/100
02.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/84
30.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/65
29.05.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/66
28.05.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/61
28.05.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   8/66
28.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/48
26.05.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/61
25.05.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/63
21.05.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   6/66
21.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/79
30.04.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/45
28.04.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   5/44
26.04.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/51
24.04.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/45
07.01.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/59
06.01.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/59
04.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 5-käynti   3/35
04.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   5/38
03.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   3/38
29.12.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/29
28.12.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/28
27.12.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/28
26.12.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   3/29

Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen