† Gledi frá Trollsklo

25.10.2008 - 30.05.2013
Gledi oli yksi ensimmäisistä islanninhevosistani ja siten minulle
erityisen tärkeä. Ori teki hienon kilpauran ja ehti jättää myös
muutamia jälkeläisiä. Laatuarvostelujakin kierrettiin ja muutama palkintokin saatiin.
Oria jäi kaipaamaan koko tallin väki. Lepää rauhassa <3


Virallinen nimi: Gledi frá Trollsklo, "Gledi" Syntynyt: 25.10.2008
Rek.nro: VH05-030-4086 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 140cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja Unnur - Hiidenkynsi Painotus: Askellajiratsastus
Koulutustaso: ko. HeA, re. 60cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 3 vuotta 18.03.2009
YLA3, ARJ-II

Luonnekuvaus

Gledi on vallaton islantilaisherra, jolla riittää varsamaista innokkuutta ja raikulimaisuutta vaikka muille jakaa, mutta orissa on myös järkevä, aikuinen puoli. Tarpeen tullen ori esittelee niitä kumpaakin, vaikka peräjälkeen! Gledissä on havaittavissa pientä tyhmänrohkeutta; ori pöhisee ja esittää isommillekin hevosille, vaikka itse on vain 140-senttinen. Oman lauman vanhemmat orit ovat pistäneet nuorempansa aina järjestykseen, eikä Gledikään viitsi niitä uhitella, koska tietää saavansa nokilleen. Tarhasta haettaessa rautiaasta orista ei näy jälkeäkään, se osaa kadota hyvin äkkiä iloisen hoitajan tullessa riimunnaru kädessä. Makealle persona orin saa helposti karkkipaperia tai muuta vastaavaa rapistelemalla tulemaan luokse. Makupaloja ei kannata antaa, sillä se näkyy nopeasti Gledin mahavarustuksessa...

Hoitaessa Gledi käyttäytyy ihan mallikkaasti, se ei omaa erityisiä pahoiksi tavoiksi luettavia temppuja. Ori on kuitenkin kovin utelias ja eloisa, joten se kannattaa sitoa kiinni. Hoitajan puuhailujen lisäksi ori seuraa koko ajan käytävän tapahtumia, hörisee tammoille, kajauttaa välillä ilmoille kimeän hirnahduksen tai vain muuten hyörii paikallaan. Ulkopuolisen silmissä Gledi voi näyttää hyvinkin levottomalta tapaukselta, sillä siltä sen jatkuva liikehdintä kyllä näyttää. Levoton Gledi ei ole, pelkästään vain kovin eloisa, kuin pieni villi varsa. Välillä hoitajat menettävät hermonsa Glediin, sillä se tuntuu koko ajan karkaavan niin sanotusti alta pois ja hoitamisesta ei meinaa tulla mitään! Kavioiden puhdistus sujuu kyllä, mutta tiukkana täytyy olla sillä eloisa ori kaipaa koko ajan neljää jalkaansa liikkuakseen ja yrittää sinnikkäästi vetää koipiaan maahan. Kavioiden putsauksen jälkeen täytyy muistaa laittaa jalat nätisti maahan, ei antaa Gledin repäistä niitä käsistä. Varusteiden laitto sujuu mallikkaasti, välillä ori saattaa katsoa ärtyneesti hoitajaansa satulavyötä kiristettäessä, ehkä väläyttää hampaitakin muttei kuitenkaan kunnolla näykkäise. Joskus on syntynyt pari läheltä piti- tilannetta, kun hoitaja on käytävällä tai ulkona suitsinut Glediä. Päitset poissa päästä ja suitset kaulalla ori on meinannut lähteä kirmaamaan vapauteen, kun hoitaja ei ole ollut yhtä nopea kuin Gledi...

Ratsastaessa Gledi on eteenpäinpyrkivä ja omaa hyvät, puhtaat askellajit. Niiden esille saaminen ei aloittelevalta ratsastajalta onnistu, vain kokeneemmat saavat Gledin jalat nousemaan komeasti ja satunnaisen possupassin esiintymisen katoamaan. Gledi on herkkä pohje- ja painoavuille, ja oria saa parhaiten ratsastettua käyttämällä enimmäkseen niitä apuja. Jos ohjiin sattuu tarttumaan liian tiukasti, Gledi alkaa muuttua hermostuneemmaksi, ja rentous orin liikkeistä katoaa. Gledin askellajit ovat tarmokkaita ja nopeatahtisia, parhainta tölttiään Gledi esittää ehdottomasti kovassa tahdissa! Passissa ori liikkuu kuin tuulispää, silloin islantilainen todellakin yltää laukkavauhtiin asti. Ratsastajalta vauhdikas passi vaatii vähän tottumista. Maastossa Gledi on varmajalkainen ja kiva kaveri. Autoja se saattaa vähän säpsähdellä, mutta muuten on mukava kaveri. Välillä intoutuu vähän liikaa, ja töltin sijasta yrittää rynnätä laukkaan... Esteillä Gledi ei kauhean taitava ole, höseltää ja tiputtaa usein. Kieltäminen ei ole Gledille ominaista, vähän se saattaa katsoa esteitä kummeksuen, mutta nähtyään esteet se rauhoittuu.

Lastatessa Gledi tanssahtelee ja pöhisee, aivan kuin esittäisi ja uhittelisi trailerille. Ihmisestä tämä voi näyttää typerältä ja (todella) säälittävältä. Gledin näkökulmasta katsottuna se on taas tosipaikka, jossa se näyttää miten rohkea on. Oikeasti Gledi arastelee hiukan traileria, mutta makupaloilla sen saa huijattua sinne. Pois tullaan vauhdilla, siinä ovat ihmiset monesti meinanneet jäädä jalkoihin orin rymistellessä kauhunpaikasta pois. Kuljettaessa Gledi mussuttaa ruokaa ja pysyttelee paikallaan, joskin katselee ympärilleen hermostuneesti. Se ei erityisesti pidä kuljettamisesta, mutta alistuu silti kohtaloonsa. Tilannetta helpottaa kokenut hevoskaveri, tai sitten tuttu ihminen, joka rauhoittelee oria.

Kisoissa Gledi on hetken pyörällä päästään, sitten tajuaa ympärillä olevat muut hevoset (erityisesti tammat) ja aloittaa orimaisen pörhentelyn. Hoitamisesta ei meinaa tulla mitään, jos lähellä liikuskelee koko ajan hevosia. Gledi tutkailee ympäristöään silmä kovana, huutelee muille minkä jaksaa. Parasta olisi kisapaikalla etsiä Gledille mahdollisimman syrjäinen ja rauhallinen paikka, ori kuitenkin väsyy kovin jatkuvasta tarkkailusta ja hyörimisestä. Itse kisatilanteet sujuvat kohtuuhyvin, mitä nyt välillä ori innostuu ja yrittää lähteä alta. Esiintymistä Gledi ei pelkää, päinvastoin...

Luonteesta kiitos Aimie

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Bláinn frá Dalvik
isl, 130cm
ii. Fí­fill frá Dalvik
isl, evm
iii. tuntematon
isl, evm
iie. tuntematon
isl, evm
ie. Bletta frá Dalvik
isl, 142cm, evm
iei. Tuntematon
isl, evm
iee.
isl, evm
e. Maera frá Horn
isl, 125cm
ei. Flakkari frá Horn
isl, 126cm, evm
eii. Fákur frá Horn
isl, 137cm, evm
eie. Kolfreyja frá Horn
isl, 132cm, evm
ee. Roðadís frá Horn
isl, 128cm, evm
eei. Báleygur frá Horn
isl, 138cm, evm
eee. Hrafnkatla frá Horn
isl, 125cm, evm

Isä Bláinn frá Dalvik oli voikonkirjava 130 senttimetriä korkea islanninhevosori, joka menestyi kohtalaisesti askellajiratsastuksessa, mutta muuta sen kisamenestyksestä ei ole tiedossa. Oriherra menehtyi 18-vuotiaana ähkyyn, mutta ehti jättää jälkeensä viisi toinen toistaan hienompaa islanninhevosta. Tämä raisu herrasmies jäi varmasti monien mieleen. Isänisä Fí­fill frá Dalvik oli islantilainen siitosori, joka niitti mainetta nuoruudessaan askellajiratsuna. Tämä voikko hurmuriherra kisasi menestyksekkäästi ja oli alan ammattilainen, kunnes 15-vuotiaana siirtyi siitoseläkkeelle. Ori oli nuoresta asti suosittu myös ihanteellisen rakenteensa vuoksi, ja jälkeensä se jättikin liki neljäkymmentä varsaa, jotka menestyvät tänäkin päivänä hienosti eri puolilla Eurooppaa. Isänemä Bletta frá Dalvik oli kaunis mustankirjava islanninhevostamma, jolla oli korkeutta 132 senttimetriä ja näyttävyyttä sitäkin enemmän. Tammalla kisattiin askellajiratsastuksessa menestyksekkäästi, mutta enemmän se nappasi palkintoja näyttelypuolelta. Se oli ihanteellinen islanninhevonen rakenteellisesti, ja luonteeltaankin kuin enkeli. Tammalla teetettiin kuusi varsaa ennen kuin se menehtyi vanhuuteen 28-vuotiaana.

Emä Maera frá Horn on musta islanninhevostamma, jolla on kisattu askellajiratsastusta mukavalla menestyksellä. Etenkin töltissä se on ollut vertaansa vailla. Tämä vain 125 senttimetriä korkea neitokainen on saanut jo kolme kappaletta varsoja, ja on edelleen täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Emänisä Flakkari frá Horn oli islantilainen huippuori. Se oli taitava askellajiratsu, aikansa ehdottomasti parhain ja suosituin. Tämä oriherra vei monet mestaruudet kiertäen ympäri Islantia suurimmissa kisoissa. Sen elämä loppui kuitenkin jo 11-vuotiaana, kun kohtalokkaan maastoretken seurauksena se putosi jäihin, ja menehtyi parin päivän kuluttua sydämen vajaatoimintaan. Tämä musta herrasmies ehti jättää jälkeensä 10 varsaa, joista osaa nähdään edelleen kisakentillä. Emänemä Roðadís frá Horn oli vanhan herran viimeinen elämänpilke. Se asui kaikki 21 vuottaan erakon hoivissa siitostammana, ja jätti jälkeensä 8 kaunista varsaa. Tamma oli mitä mahtavin luonteeltaan, nuoresta asti ystävällinen ja iloinen, eikä vanhuuden päivilläkään oikkuillut. Vanhan erakon mentyä huonompaan kuntoon tammakin jäi hoitamatta, ja erakon kuoltua se päätettiin lopettaa huonovointisuutensa vuoksi.

Sukuselvityksestä kiitos re-elect

15.12.2011 t. Gjósta frá Svandís (e. Gremja frá Syndur)
07.06.2011 o. Glæpur frá Freistingar (e. Kveðja frá Vindur II)
16.11.2010 t. Daigá frá Ljóma (e. Diana frá Leynir)
09.10.2009 o. Gautviður frá Mildur (e. Glóa frá Fluga)
10.03.2009 o. Eilífur frá Shine (e. Diana frá Leynir)

Päiväkirja & valmennukset

01.04.2012 - Päiväkirjamerkintä
Gledi palkittiin viime vuoden joulukuun ARJ laatuarvostelussa ARJ-II palkinnolla pistein 45p - 4p - 5p - 20p - 30p - 11p = 115p. Oikein tyytyväisiä ollaan :).

18.06.2011 - Päiväkirjamerkintä
Gledi oli mukana huhtikuun YLA tilaisuudessa ja sai kolmos palkinnon. Pisteitä ori sai seuraavasti: 20 + 29 + 13 + 35 = 97. Gledikin nauttii jo eläkepäivistä, ja astuu vielä ehkä muutaman tamman jos kysyntää on.

04.11.2010 - Valmennus, valmentaja Sofia H.
Gledi oli varsin pirteällä tuulella heti valmennuksen alkajaisiksi, eikä ollut moksiskaan, vaikka toinen mukana oleva oripoika yritti tämän tästä vähän härnätä ja isotella. Alkuverryttelyt, kuten esimerkiksi voltit ja kahdeksikot olivat temmonvaihteluista huolimatta oriille ihan helpon oloisia. Gledi kulki rennoin, mutta kuitenkin matkaavoittavin askelin ja oli koko ajan erinomaisesti kuulolla avuillesi. Gledi oli eri mieltä kanssasi vain pysähdyksien tekemisen tarpeellisuudesta - kivempaahan olisi ilman muuta vain painaltaa täyttä höyryä eteenpäin! Peruuttaminenkaan ei kuulunut vauhdikkaan oriin ykkössuosikkeihin, mutta se kuitenkin suostui pyytäessäsi niinkin tekemään. Peruutukset sujuivat teiltä muuten ilman sen kummempia huomautuksia, mutta Gledi peruutti hieman vinoon vasempaan suuntaan sen sijaan, että olisi mennyt ihan suorassa linjassa. Kotonakin harjoitellessa olisi hyvä pyrkiä kitkemään tätä vinoutta vähitellen pois! Aldan ravi oli tarmokasta ja eteenpäinpyrkivää, laukkakin oli sulavaa kuin keinuhevosella konsanaan. Työtöltti ei ollut vauhdikkaalle oriille kovinkaan suuresti mieleen, joten Gledi heittikin sen harjoittelun aika lailla lekkeriksi. Keskitöltti sen sijaan eteni kerrassaan oppikirjamaisesti, ja lisätty töltti oli ehdottomasti yksi Gledin bravuureista. Passikin sujui Glediltä kokeneen askellajiratsun varmuudella, liitovaihe löytyi hakemattakin ja vahtia todellakin piisasi oikein olan takaa!

26.10.2010 - Valmennus, valmentaja Snifffe
Tulin aamulla pitämään Gledille ja Marille kouluvalmennusta, jotta ratsukko pääsisi vielä paremmille sijoille kouluratsastusluokissa, koska suurin osa Gledin kilpailusijoituksista on eri töltti- ja passi-luokista. Gledin eteenpäin pyrkimys oli käsin kosketeltavaa jo heti kentälle saavuttua, ori olisi halunnut vain tahdittaa käynnissä sekä siirtyä tölttiin. Tämän seurauksena heti ohjastuntuman otettua pyysin ratsukkoa siirtymään isolle ympyrälle tekemään käynti-pysähdys siirtymisiä, jotta Gledi saataisiin rauhottumaan ja kuuntelemaan ratsastajan ohjeita. Kun sitten vihdoin Gledi rupesi kuuntelemaan ratsastajaansa siirryimme hieman vaativampaan harjoitukseen, nimittäin erilaisiin väistöihin, joissa ratsukolla kuulemma on erityisesti kilpailuissa ollut vaikeuksia. Väistöissä ratsastajan tulee osata ratsastaa lähes ainoastaan pohje- ja painoavuilla, koska selkeästi Gledi hermostuu kun ratsastaja ottaa yhtään tiukemman otteen ohjista. Aluksi Gledi tosiaan oli harjoituksessa hermostunut, mutta kyllä ratsukko lopulta esitti yleisölle kauniit, rauhalliset avoväistöt. Laukka työskentelyssä harjoittelimme ratsukon kanssa ensin tasapainoisen laukan hakemista kohtalaisen kauan, koska Gledi ei millään olisi halunnut rauhoittua, vaan ryysäsi pitkin kenttää. Tämän seurauksena siis harjoittelimme laukassa tempon vaihteluja, kunnes Gledi meni siististi pyydetyssä tempossa. Koska laukan hallintaan ottaminen kesti suhteellisen kauan, annoimme Gledin ravata ja töltätä vielä useamman kierroksen, jonka jälkeen siirryttiin loppukäyntiin. Kokonaisuudessaan ratsukko on taitava ja uskonkin jatkossa menestystä myös kouluratsastusluokissa, mutta ahkeraa treenaamista tarvitaan vielä ehdottomasti lisää. Kiinnittäkää huomiota erityisesti huolelliseen apujen antamiseen ja tehtävien loppuun asti täysillä suorittamiseen.

18.12.2009 - Valmennus, valmentaja Móa
- Gledi oli koko valmennukse ajan virkeä, sillä menimme ulkona baanalla, missä pääsimme passisuoralla treenaamaan passia. Gledi oli hyvin yhteistyönhaluinen ja teidän alkulämmittelyjänne oli mukava katsella; se oli rentoa ja sulavaa. Ratsullasi on hyvä, varma passi ja Gledi kiihdyttää täyteen vauhtiin heti siirtymisen jälkeen. Pyri passin jälkeen saamaan Gledi mahdollisimman pian rauhalliseksi, sillä orilla on todella kova kilpailuvietti passin aikana. Kotona harjoitelkaa eri mittaisten suorien menemistä, ihan vaikka vaan, kun saat ratsusi passiin, niin parin askeleen jälkeen hidastat jo pois ja sitten voi kokeilla pidempää pätkää yhtä menoa. Näin saadaan Gledille hieman enemmän kuuliaisuutta.

19.12.2009 - Päiväkirjamerkintä
Osallistuimme Gledin kanssa Glaumurissa järjestettyyn ompunsyöntikilpailuun. Gledi ahneena poikana nappasi siinä sitten ykköstilan :). Sofia H. kommentoi kisaamme lyhyesti:
- Gledin silmät tuikkivat innostuneesti ja sen koko olemus suorastaan väreili menohalusta. Lähtöviivalla seistessä sitä selvästi vielä vähän ihmetytti, että mitähän se omistaja taas on kultamussukkansa pään menoksi keksinyt, mutta lennähti matkaan oitis laukkapohkeet saatuaan ja kiiti kuin salama konsanaan maalissa odottavien joulunpunaisten omenoiden luo niin että kevyt pakkaslumi sen kuin tuprusi. Onnea teille kummallekin hienon voiton johdosta!

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 87kpl

17.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/50
12.11.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/51
07.11.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/51
06.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/50
04.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/50
01.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/50
31.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/50
30.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/51
30.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/36
29.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/50
29.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/50
28.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/22
26.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/69
25.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/50
24.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/37
23.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/61
23.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/37
22.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/51
22.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/61
21.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/61
21.10.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/52
20.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/35
19.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/64
18.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/51
18.10.2009   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   4/54
18.10.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/61
18.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/67
18.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/67
17.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/51
16.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/67
15.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/51
15.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/67
14.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 10km   5/40
13.10.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/61
13.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/52
13.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/67
12.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 10km   3/40
27.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/41
03.09.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/76
03.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/44
02.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/40
01.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/80
31.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/42
31.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/40
31.08.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/26
29.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/36
27.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/80

07.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/48
21.07.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/50
04.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/64
02.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/53
31.05.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 15 km   1/17
30.05.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/54
28.05.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/36
28.05.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/36
28.05.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   4/17
30.04.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/15
22.04.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   3/31
21.04.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 15km   3/26
21.04.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/28
20.04.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/35
20.04.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/28
20.04.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/33
19.04.2009   ARJ   Kutsu   250m passijuoksi P.1   1/12
18.04.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/36
18.04.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   5/29
17.04.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/9
17.04.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/29
14.02.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/45
14.02.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/14
11.02.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/28
24.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/25
23.01.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/11
23.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/32
23.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/23
23.01.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/20
22.01.2009   ARJ   Kutsu   Passijuoksu 250 m P.1   4/22
22.01.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   4/19
21.01.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/21
21.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/18
20.01.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/19
20.01.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/44
20.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/54
18.01.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   3/20
18.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/54
17.01.2009   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   1/11
17.01.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/34

Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen