† Hnefi frá Geitungur

12.05.2009 - 14.03.2014
Tämä erittäin hieno ori jouduttiin lopettamaan heikentyneen yleiskunnon vuoksi. Hnefiä jäi kaipamaan koko tallin väki.
Lepaa rauhassa <3
Virallinen nimi: Hnefi frá Geitungur, "Hnefi" Syntynyt: 12.05.2009
Rek.nro: VH06-030-2282 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 144cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja Snifffe - Geitungur Painotus: Askellajiratsastus
Koulutustaso: ko. HeB, re. 50cm, 5-käyntinen

Hnefi on 31 vuotias eikä ikäänny tällä hetkellä   |   Täyttänyt 3 vuotta 03.10.2009
VIK-II, ARJ-I

Luonnekuvaus

Hnefi frá Geitungur eli tutummin Hnefi on jo varsasta asti ollut hyvin rauhallinen oripoika, sitä voisi ehkä parhaiten kuvata sanalla lehmä. Maailman menosta se ei pahemmin välitä mitään, möllöttää paikallaan mutustaen heiniä. Ei Hnefi onneksi aina ole vain flegmaattinen pötkö, ainakin kiimaisten tammojen ollessa lähellä, voi poika jopa vähän innostua, pyöriä ja höristä saadakseen itselleen tammojen huomion.

Hoitaessa Hnefi on normaali rauhallinen itsensä, sen voi hoitotoimenpiteiden aikana pitää esimerkiksi karsinassa vapaana tai käytävällä naruissa, molemmissa paikoissa se seisoo useimmiten rauhallisesti ihmetellen maailman menoja ja nauttien harjauksesta. Hnefi rakastaa kun joku hieroo häntä kumisualla, kuitenkaan mahan alta ei kannata mennä poikaa hieromaan, koska sitten tältä normaalisti hyvin rauhalliselta pojalta voi saada hampaan kuviot itseensä. Hnefi ei oikeastaan ole arka mistään muualta kuin mahasta, josta sieltäkin pojan voi kyllä harjata kaikilla muilla harjoilla paitsi kumisualla. Kaviot poika myös nostaa todella hienosti ja toisin kuin osa hevosista, Hnefi myös pitää jalkansa itse ylhäällä. Yleisesti ottaen Hnefi nauttii saamastaan huomiosta ja voisi seistä puunattavana vaikka koko päivän. Satuloinnissa Hnefin kanssa ei ole muita ongelmia, kuin se että poika on kova pullistelemaan, joten satulavyö täytyy muistaa kiristää useampaa kertaan ennen selkään nousua. Suitsissa ei myöskään ole mitään ihmeellistä ongelmaa, vaikka suun aukaiseminen kuolaimia varten on ainaista tappelua.

Ratsastaessa Hnefi on todella laiska, sieltä mennään mistä aita on matalin. Onneksi poika on kuitenkin kuuliainen ja useimmiten tekeekin sen mitä pyydetään, kunhan se ei vaan ole mitään kovin raskasta. Hnefille kannattaa jo heti alussa näyttää kuka määrää vauhdin, jolloin useimmiten Hnefi tajuaakin mennä sitä askellajia ja tahtia jota ratsastaja haluaa, vaikka ei oikeen poikaa jaksuttaisikaan. Kentällä meno on tälle ratsukolle yhtä tuskaa, joten useimmiten Hnefin ratsastus tapahtuu joko maastossa matkaratsastusta harjoitellen tai ovaaliradalla askellajeja harjoitellen. Sekä ovaaliradalla että maastossa poika tuppaa jopa välillä löytämään ylimääräisen vaihteen, jolloin sitä sitten mennään ja kovaa, hallinnassa ei tämän pojan kanssa useimmiten ole mitään ongelmia, Hnefi kyllä hiljentää kun pyydetään ja välillä kyllä pyytämättäkin. Kentällä meno on kuitenkin muutaman kerran viikossa välttämätöntä, jolloin haetaan perus ratsastusliikkeiden osaamista ja toteuttamista sekä välillä myös Hnefin mielenvirkistykseksi hypätään esteitä. Koululiikkeitä harjoitellessa Hnefi tuppaa useimmiten ajautumaan keskelle kenttää, mutta kunnon määräyksellä pojan saa kyllä tekemään tarvittavat harjoitukset. Esteillä poika hyppää siitä mistä pyydetään, mutta välillä ei millään jaksaisi nostaa jalkojaan, on vain helpompi jyrätä esteen läpi.

Kisoissa Hnefi on oma rauhallinen itsensä jo kopista ulos tullessa, jos kiimaisia tammoja on ympärillä, voi ori vähän höristä, mutta muuten se jököttää paikallaan odottaen verryttelyjen alkamista. Verryttelyissä ori käyttäytyy useimmiten rauhallisesti tehden sen mitä vaaditaan. Radalle mennessä poika tietenkin yrittää tehdä parhaansa, mutta varsinkin koulukisoissa mennään siitä mistä aita on matalin, ja tehdään vain ne välttämättömimmät asiat. Suorituksen jälkeen Hnefi kävelee suoraan kuljetuskoppiin odottamaan kotiin pääsyä.

Luonteesta kiitos kasvattajalle

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Óskar frá Syndur
isl, 132cm
ii. Ch Andvari frá Álfagjöf
isl, 139cm, YLA2
iii. Brími frá Vikingur
isl, evm
iie. Gleði frá Gáttir
isl, evm
ie. Eskana frá Prima
isl, 143cm, ARJ-II
iei. Ror frá Troller
isl, 145cm, evm
iee. Sestra frá Presto
isl, 136cm, evm
e. Hneta frá Trollsklo
isl, 146cm
ei. Náttfari frá Höfn
isl, 145cm, ARJ II, YLA3
eii. Dagur frá Höfn
isl, 146cm, evm
eie. Toppa frá Höfn
isl, 143cm, evm
ee. Sokkadís frá Stykkisholmur
isl, 137cm, ARJ I
eei. Íði frá Stykkisholmur
isl, 150cm, evm
eee. Doppa frá Oðadahraun
isl, 130cm, evm

28.07.2012 t. Tindra frá Freistingar (e. Tínja frá Freistingar)
04.06.2011 o. Hnokki frá Freistingar (e. Fastastjarna frá Glaumur)
25.04.2011 t. Dísa frá Ljóma (e. Dariá frá Geitungur)
16.10.2010 t. Hrefna frá Ljóma (e. Fylgja frá Sválur)
23.11.2009 t. Fóella frá Ljóma (e. Fylgja frá Sválur)

Päiväkirja & valmennukset

01.08.2013 - Päiväkirjamerkintä
Hnefin kanssa käytiin heinäkuussa ARJ:n laatuarvostelussa ja kotiin tuomisena oli ARJ-I palkinto! Pisteitä ori keräsi 45 - 16 (8 + 8) - 30 - 30 - 16 = 137p, jotka on ilmoitettu järjestyksessä Kisat - Rakenne (tuomari 1 + tuomari 2) - Suku - Jälkeläiset - Lisäpisteet = Palkinto. Erittäin tyytyväisiä ollaan ja ori pääsee nyt nauttimaan ansaituista eläkepäivistä. Hnefi on kuitenkin myös rajoitetusti tarjolla jalostukseen, joten jos jotakin kiinnostaa niin ottakaa yhteyttä. (Palkinto © tangerine)

15.05.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Veera
Tänään olisi luvassa erikoinen valmennettava, menin Ljómaan valmentamaan islanninhevos-ori Hnefi frá Geitunguria ratsastajineen. Mari H lämmitteli jo suloista karvapalloaan kun saavuin paikalle, katselin ratsukon työskentelyä ennen kuin alettiin tosissaan työstämään orin kanssa erilaisia askellajin ja tempon muutoksia. Ovaaliradalla Hnefi reipastui heti, ja kaikki kolme perusaskellajia sujuivatkin hyvin. Tämän jälkeen otettiin tölttiä, en oikein tiedä mitä tapahtui, mutta Hnefi säikähti ja lähtikin yht'äkkiä painelemaan radalla täyttä passia. Kun Mari H sai orinsa takaisin hallintaan niin hän kertoi sen nähneen muovipussin kauempana liehumassa. Tämän pienen välikohtauksen jälkeen nähtiinkin sitten todella kaunista tölttiä. Passissa Hnefi olisi halunnut hiljentää, mutta Mari H ajoi sitä hyvin eteen, ja kyllä se oikea vaihde sitten löytyikin. Ylipäänsä hieno ori jolla on kauniit ja sulavat askellajit. Ratsukko pelaa hyvin yhteen, vaikkakin pientä hiomisen varaa edelleen on.

20.04.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Hanne
Olimme sopineet että ratsukko verryttelee itsenäisesti lyhyellä maastolenkillä ennen valmennusta. Hetken pihalla odoteltuani syötävän suloisen näköinen ori ratsastajineen löntysteli metsäpolulta tallipihalle. Alkuverryttelyn aikana oli kuulemma käyty rennosti askellajeja läpi passia lukuunottamatta. Laukka tuli vähän nihkeästi tänään ja ratsastaja epäili vähän passiakin. Aloitimme tölttityöskentelyllä kentällä ja loppuun kokeilisimme lyhyet pätkät passia radalla. Pyysin ratsukolta alkuun siirtymisiä käynnistä tölttiin ja takaisin käyntiin. Kehotin ratsastajaa miettimään erityisesti tahtia ja keskittymään oikeaan ajoitukseen. Hnefi oli vähän tahmea ratsu, mutta siirtymisharjoitus sai sen vähän herkistymään pohkeelle ja painoavuille. Seuraavaksi teimme muutamia temponvaihteluita töltissä. Työtöltti näytti olevan orin erikoisalaa, lisäykset sai oikein kaivaa esille, mutta kyllä ne sieltä lopulta löytyivät. Katsastimme kentällä myös ravin, johon Hefni lähti yllättävänkin innokkaasti. Ravi näytti hieman pompottavalta, mutta pysyi hyvin yllä. Ravissa teimme muutamia voltteja ja ympyröitä, joilla ratsastaja sai keskittyä pitämään reippaan tempon, sillä kaarteissa hevonen luonnollisesti hidastaa vauhtia. Siiryimme lopuksi vielä ovaaliradalle ottamaan muutaman laukkaspurtin, josko se passikin sieltä löytyisi. Ensimmäinen laukkasuora oli hidastempoinen ja issikoille usein tyypillisen keinuhevosmainen. Toisella kerralla ori innostui ja päätimme yrittää siirtymistä passiin seuraavalla kerralla. Kehotin ratsastajaa sirtymään ensin nopeasta töltistä laukkaan ja sitten istunnalla hidastamaan passiin. Hefni siirtyi ja samanaikaisesti ratsastajan tuli ajaa sitä hieman eteenpäin. Otimme vain pari lyhyttä passipätkää, jonka jälkeen ratsukko sai lähteä jäähdyttelylenkille maastoon.

24.04.2011 - Päiväkirjamerkintä
Hnefi sai VIK:in maaliskuun kasvattikatselemus tilaisuudesta VIK-II palkinnon, pistein 35 + 50 + 50 = 135p. Okein hyvin meni siis ja ylpeitä ollaan :)

17.03.2011 - Kouluvalmennus, valmentaja minttus.
Ratsukon saapuessa kentälle katsoin hieman orin laiskoja askeleita. Ratsastajan noustua ratsunsa selkään, pyysin häntä heti komentamaan oria ripeämmin eteenpän. Hieman ripeämmin askelin ori siirtyikin ravailemaan uralle, yrittäen kuitenkin koko ajan siirtyä käyntiin. Koska ratsastaja ei onnistunut oria saamaan ripeämmäksi, nappasin kulmasta juoksutusraipan ja näpsäisin aina ratsukkoa kohden kun askeleet näyttivät laiskistuvan. Alkuverryttelyjen jälkeen aloitimme peruutuksilla, pysähtyä ratsu ainakin osasi.. Kun ratsukko oli saanut peruutuksen sujumaan käynnistä pyysin ratsastajaa siirtymään suoraan peruutuksesta raviin, mikä oli helpommin sanottu kuin tehty. Aloin kulkea hieman heidän vierellään ja napautin pienesti aina siirtymisissä. Tunnin puolessavälissä ratsukon meno alkoi näyttää jo hieman paremmalta. Harjoittelimme vielä peruutuksesta raviin siirtymisiä ennen kuin pyysin ratsukkoa nostamaan laukan keskiympyrällä. Lennokkain laukka-askelin ori kulki kauniisti ja paljon itsenäisemmin kuin koko tunnin aikana. Loppukäyntien aikana annoin ratsastajalle palautteen tunnista.

19.12.2009 - Päiväkirjamerkintä
Osallistuimme Hnefin kanssa ompunsyöntikilpailuun, joka järjestettiin Glaumurissa. Sijoituksemme oli 6. Sofia H. kommentoi meitä seuraavasti:
- Nyt ei oikeesti jaksa, jätetäänkö ihan suosiolla väliin? Hnefi vaikutti selkeästi viestittävän ennen kisaa. Tai rehellisesti sanottuna myöskin niin kisan aikana kuin sen jälkeenkin. Malttoi se kuitenkin sinun mieliksesi muutaman töltin ja ravin sekoitusta muistuttavan askeleen ottaa, mutta loppumatka raahustettiinkin sitten ihan kaikessa rauhassa kävelyvauhtia. Hnefi hurmasi kuitenkin sympaattisella esityksellään enimmäkseen lapsiperheistä koostuneen yleisön puolelleen.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 74kpl
Villejä sijoituksia: 2kpl

27.11.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/29
23.11.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/29
19.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/7
18.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/18
08.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/53
06.11.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/49
04.11.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/40
01.11.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   3/40
20.10.2010   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   6/44
11.10.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/45
05.10.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/45
26.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/50
22.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/62
15.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/40
14.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/19
10.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   9/92
10.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/97
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   7/87
08.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/83
08.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/83
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/87
05.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/87
04.09.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   9/83
04.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   8/87
04.09.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   4/80
03.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/92
31.08.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   5/73
10.12.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/34
09.12.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/41
08.12.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/28
08.12.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/29
30.11.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/44
28.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/33
10.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   6/50
08.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/51
02.11.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/50
30.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/51
30.10.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/25
28.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/22
28.10.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/20
28.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/47
27.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/51
27.10.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   4/52
25.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/64
25.10.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/52
24.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/48
23.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/48
23.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/51
23.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/50
21.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/51
20.10.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/64
20.10.2009   ARJ   Kutsu vTöltti T.1   4/69
18.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 20km   5/37
16.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 10km   1/40
16.10.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/52
15.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 15km   1/37
14.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 20km   3/37
14.10.2009   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   4/54
13.10.2009   ARJ   Kutsu   Matkaratsastus 15km   6/37
13.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   7/51
12.10.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/51
28.09.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/38
27.09.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/33
25.09.2009   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/33
03.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/40
01.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/80
01.09.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/39
01.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/42
31.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/80
31.08.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/39
26.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/80
25.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/77
07.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/49
06.08.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/45

01.07.2010   Villit   Kutsu   4-käynti V.1   2/22
30.06.2010   Villit   Kutsu   4-käynti V.1   4/22

30.12.2010   VIK   Kutsu   5-käynti F.1   3/15, 1p.
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen