† Stjarni frá Rosenberg

06.01.2011 - 10.03.2014
Stjarni jouduttiin lopettamaan vakavan äskyn takia. Ori ehti kuitenkin elää pitkän elämän ja vaikuttaa niin kisakentillä kuin jalostuksessa, jättäen monia hienoja varsoja. Stjarnia jäi kaipaamaan koko tallin väki.
Lepää rauhassa <3


Virallinen nimi: Stjarni frá Rosenberg, "Stjarni" Syntynyt: 06.01.2011
Rek.nro: VH11-030-0073 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 141cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja: Annika Rosenberg Tuoja: Frida
Painotus: Askellajiratsastus Koulutustaso: ko. HeB, re. 50cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 3 vuotta 30.05.2011
ARJ-I

Luonnekuvaus

Stjarni frá Rosenberg, tutuille Stjarni, on vielä nyt vähän vanhempanakin todella varsamainen ja utelias. Kaikki paikat se tutkii suurella mielenkiinnolla, mikään ei tältä orilta mene ohi. Ratsastaessa se vähän kostautuu, kun oripoikaa meinaisi kiinnostaa kaikki muu paitsi työnteko.

Hoitaessa Stjarnin uteliaisuus ilmenee useimmiten siten, että poika näpräilee hoitajan taskuja tai kutittelee niskasta. Onhan tuo aika hellyyttävää, mutta hoitotoimenpiteet yleensä pitkittyvät, kun saa koko ajan tökkiä uteliasta turpaa pois tieltä. Jos Stjarnia kuitenkin kieltää heti alkuun tomerasti, se yleensä tajuaa lopettaa pelleilyn ja nauttii hoidosta. Stjarni onkin kiltti hoitaa ja kaikki toimet onnistuvat ongelmitta. Satuloidessa ori ei korvaansa lotkauta, ja jopa mahavyötä kiristäessä, missä useimmat hevoset luimistavat, Stjarni vain seisoo normaalisti paikoillaan, välittämättä mitään. Kuolaimet se ottaa kiltisti suuhun, mutta jos sen turvan lähellä roikkuu remmejä, se saattaa alkaa leikkimään niillä. Selkään noustessa Stjarni yleensä seisoo paikallaan, mutta joskus sillä saattaa olla kiire päästä liikkeelle.

Ratsastaessa Stjarni on miellyttämishaluinen ratsu, mutta jotta siihen pisteeseen päästäisiin, pitää ratsastajan olla kärsivällinen. Stjarnia kun tosiaan saattaa kiinnostaa kaikki muu paitsi työnteko; ohi kulkevat hevoset, puskat tai sitten se vain katselee maisemia. Yleensä Stjarni tarvitsee raipan muistutuksen ennen kuin työnteko taas maistuu. Koulua Stjarni vääntä ihan mielellään ja onkin siinä ihan taitava. Stjarnilla on pehmeät askellajit ja varsinkin laukka on todella mukava istua. Ravia pyytäessä saa tosin olla tarkkana, sillä Stjarni yleensä yrittää tarjota alkuun passia tai possupassia. Passi onkin orin vahvin askellaji ja sitä Stjarni väläyttelee mielellään. Myös töltti onnistuu, mutta siihen Stjarnia pitää koota aika reilusti ja eteenpäin pyrkivyydestä on huolehdittava koko ajan. Esteillä Stjarni ei ole hirveän taitava, eikä hyppytyyli ole maailman parhain. Stjarni kuitenkin nauttii hyppäämisestä ja se onkin mukavaa vaihtelua. Maastossa Stjarni on varmajalkainen ja luotettava ratsu niin yksin kuin kaveri porukassa. Stjarni nauttiikin rauhallisista maastolenkeistä, jossa se voi ihailla rauhassa puskia ja maisemia.

Kisoissa Stjarni on aika lailla samanlainen kuin kotonakin, utelias. Heti lämmittelystä asti pitää olla tarkkana, ettei ori unohdu haaveilemaan, muuten radalla kaikki menee penkin alle. Jos Stjarni on kuitenkin kuulolla alusta alkaen, radalla se yrittää parhaansa ja onkin sitkeä ja kestävä kilparatsu. Lastaus ja kuljetus onnistuvat hyvin, ja Stjarni seisoo vinkassa kiltisti koko matkan. Oripoika on kuitenkin kuljetettava yksin, se ei siedä minkäänlaista seuraa kuljetuksen aikana.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Freyr frá Flugumýri
isl, 143cm, evm
ii. Svalur frá Glæsibæ
isl, 140cm, evm
iii. Neisti frá Glæsibæ
isl, 141cm, evm
iie. Atla frá Glæsibæ
isl, 137cm, evm
ie. Hrína frá Fageräng
isl, 137cm, evm
iei. Grátur frá Fageräng
isl, 138cm, evm
iee. Ræna frá Fageräng
isl, 137cm, evm
e. Ófelía frá Reykjavík
isl, 139cm, evm
ei. Sokki frá Kolkuósi
isl, 143cm, evm
eii. Barmur frá Kolkuósi
isl, 141cm, evm
eie. Skerpa frá Kolkuósi
isl, 141cm, evm
ee. Bleik frá Rosenberg
isl, 135cm, evm
eei. Rafn frá Rosenberg
isl, 134cm, evm
eee. Freydís frá Rosenberg
isl, 130cm, evm

Stjarnin isä on komea, ruunikko islanninhevosori Freyr frá Flugumýri. Tämä herra on 143cm korkea ja hyvin menestynyt askellajikisoissa kotimaassaan Islannissa. Freyr on luonteeltaan todella orimainen ja energinen. Freurin kaikki askellajit ovat puhtaita, mutta niistä kirkkaimpana loistaa kuitenkin passi. Orin passi on nimittäin todella hienon näköistä, ja suurin osa Freyrin kisamenestyksestä onkin tullut passiluokista. Freyr on myös periyttänyt upeaa passiaan suurimmalle osalle jälkeläisistään.

Seuraavana Stjarnin suvussa komeilee 140cm korkea tummanruunikko issikka Svalur frá Glæsibæ. Komean näköinen ori oli oikea herrasmies, vaikka välillä tosin hiukan jääräpäinen. Svalurilla ei ollut hirveästi kisamenestystä, joka johtui nuorena tapahtuneesta onnettomuudesta. Niissä muutamissa kisoissa missä ori ehti käydä, se menestyi kuitenkin ihan kiitettävästi. Hyvän sukunsa ansiosta, Svalurilla on kuitenkin ollut käyttöä siitospuolella ja se onkin jättänyt jälkeensä hienoja jälkeläisiä. Freyrin emä, Stjarnin isänemä on Hrína frá Fageräng. Tämä ruunikko tamma oli pienen siittolan helmi. Hrina oli 137cm korkea ja luonteeltaan todella lempeä ja äidillinen. Hrinan kanssa ei harrastettu mitään himo kisaamista, mutta sillä kisattiin nuorempana kuitenkin muutamia kertoja, jolloin se menestyi ihan hyvin. Tamma omasi hyvät askellajit, vaikka ravi tuottikin hiukan vaikeuksia. Jälkeläisiä Hrinalla on 5 kappaletta, joista jokainen on jotenkin menestynyt kisoissa.

Stjarnin emä on Ófelía frá Reykjavík. Ofelia on 139cm korkea tammuska, joka viettää jo hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Väriltään tämä tamma on musta. Ofelian vahvin askellaji on töltti, mutta passikin luonnistuu helposti. Ofelia kisasi ennen siitosuraansa paljon ja menestystäkin tuli. Suurimpia Ofelian voittoja ovat varmaankin kaksi töltti mestaruutta. Jälkeläisiä tammalla on kuusi, ja niistä vain muutamat ovat menestyneet askellajikisoissa.

Stjarnin emänisä on 143cm korkea issikkaori Sokki frá Kolkuósi. Sokki on musta ja nimensä mukaan omaa korkeat sukat. Sokki kilpaili hyvin menestyen askellajikisoissa ja keräsi myös katseita todella komealla ulkonäöllään. Siitoksen puolella Sokkia on käytetty ahkerasti, osaksi sen kilpailumenestyksen vuoksi, mutta vaikuttaa siihen varmasti myös orin mahtava luonne. Bleik frá Rosenberg on Stjarnin emänemä. Bleik oli niin ikää Annikan kasvattama, rautias ja hyvärakenteinen tamma. Bleikin kilpaili aikoinaan ja menestyi ihan kiitettävästi. Luonteeltaan tämä tamma oli kuitenkin hiukan ikävä, nimittäin todella äksy ja säikky. Bleikin lähellä sai aina olla todella varovainen, koskaan ei tiennyt mitä se seuraavaksi keksi. Tämän takia Bleikillä on vain muutama jälkeläinen, joista kumpikin ovat kuitenkin ihan hyvin käyttäytyviä.

26.11.2013 t Trína frá Ljóma (e. Talkative frá Senren)
14.05.2013 t Rauðnasa frá Skógur (e. Svala frá Gûlðbæk)
05.05.2013 o Rauðblesi frá Skógur (e. Snót frá Stóridalur)
22.08.2012 o Sjóli frá Dáltur (e. Fála frá Dunbrýnn)
05.08.2012 o Seifur frá Dáltur (e. Perla frá Eyturfjor)
21.04.2012 t Bringa frá Ljóma (e. Gremja frá Hamrihóli)
02.03.2012 t Stjarnadís frá Skógur (e. Svala frá Gûlðbæk)
21.08.2011 o Hvísla frá Brea (e. Glampi frá Hraunfartangi)

Päiväkirja & valmennukset

01.10.2013 - Päiväkirjamerkintä
Stjarni palkittiin syyskuun ARJ laatuarvostelutilaisuudessa ARJ-I palkinnolla! Pisteitä ori keräsi 45 - 15 (8 + 7) - 28 - 30 - 19 eli yhteensä 137p ja se oikeutti ensimmäiseen palkintoon. Kommenttejakin ori sai: "Huonohkosta kuvakulmasta otettu kuva. Hyvät rotu- ja sukupuolileimat. Jyrkästi laskeva lautanen, hyvänoloinen runko ja etuosa. Hyvät jalat, kaviot eva, etusissa vennohkot vuohiset. Lennokkaat liikkeet." Ollaan kyllä todella ylpeitä pojasta! Pitää katsella jos käytäisiin vielä pyörähtämässä yleislaatuarvostelussa, mutta jos ei sinne lähdetä, niin ori vain viettelee hyvin ansaittuja eläkepäiviä.

27.07.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Sanna K.
Käteni suorastaan syyhysivät innosta kävellessäni kohti tapaamispaikkaa, sillä nyt oli kyseessä ensimmäisen askellajivalmennukseni pito. Kokemusta kyseisestä lajista oli itselleni kyllä karttunut, mutta muita en ollut vielä opettanut. Baanalla näytti jo lämmittelevän tummanrautias ratsu ratsastajineen. Katsoin hetken kauempaa heidän työskentelyään ja huomasin heti yhden puutteen. "Sä annat nyt liikaa päätäntävaltaa pojalle, ota vähän tiukempi ote!" huusin. Oripoika tajusi hyvin pian, ettei nyt ollut kyse rennosta maastoretkestä vaan kunnon työskentelystä. Stjarni nosti hienosti töltin pienestä kehotuksesta ja askelsi varsin mainiosti. Käskin Maria kuitenkin hieman hoputtamaan hevosta, sillä töltti oli aavistuksen jähmeää. Seuraavaksi kävimme läpi passin, mikä sujui herralta vielä tölttiäkin paremmin. Loppuverryttelyiden jälkeen kävin Marin kanssa pienen keskustelun keinoista, joilla orin saisi helpommin hereille kisabaanalla, jonka jälkeen katsoin työni päättyneen tältä päivältä.

10.06.2012 - Päiväkirjamerkintä
Tänään kävin treenaamassa Stjarnin kanssa kentällä vähän koululiikkeitä ja tölttiä. Aloitimme ihan alkuverryttelyllä, ja ori olikin poikkeuksellisen hyvällä tuulella. Se keskittyi heti alusta asti olennaiseen, eikä yrittänyt haahuilla joka suuntaan. Ravikin saatiin esille ongelmitta ja jo tässä vaiheessa olin enemmän kuin tyytyväinen poikaan. Koululiikkeinä hioimme vähän pohkeenväistöä sekä laukka-ravi siirtymisiä. Pohkeenväistöt onnistuivat hyvin käynnissä, mutta ravissa Stjarnilla jostain syystä meinasi mennä jalat solmuun. Muutamien toistojen jälkeen alkoi kuitenkin löytyä oikea rytmi, kunhan tehtiin tarpeeksi loivaa väistöä. Oikealle ori väisti paremmin kuin vasemmalle, joten pitää selvästi treenata vähän enemmän tuohon toiseen suuntaan tulevaisuudessa. Laukassa haimme ensin hyvän rytmin ja kun se löytyi, kokeiltiin ravi siirtymisiä. Stjarnille ongelma on siinä, että se yrittää mielellään siirtyä passiin eikä raviin. Niin kävi nytkin, ja vaadittiin useampi toisto, ennen kuin sain orin tiputtamaan laukasta raville. Tämän onnistuttua Stjarni sai isot taputukset. Loppuun otettiin vielä muutamia töltti pätkiä. Koska ori oli jo hyvin kuulolla ja jonkin verran koonnutkin itseään, töltti löytyi helposti. Meno meinasi olla vähän vetelää, mutta kyllä sieltä saatiin sellainen kivan reipas töltti esille, kun tarpeeksi käski. Ratsastuksen jälkeen Stjarni pääsi takaisin ulos syömään.

15.01.2012 - Askellajivalmennus, valmentajana Anna Hákonardóttir
Saimme tänaan vieraaksi valmentajan Islannista! Tässä kommentit miten minun ja Stjarnin yhteistyö pelasi Annan näkökulmasta. (kirjoittanut omistaja)
Mari ja Stjarni tulivat kentälle samoihin aikoihin kanssani. Olin jo valmentanut Marin yhtä tammaa, ja nyt olisi vuorossa komean näköinen ori. Stjarni vaikutti vähän poissaolevalta alkuun, ja tuntui keskittyvän kaikkeen muuhun paitsi ratsastajaan. Pyysin ratsukkoa tekemään voltteja ja pysähdyksiä ja sitä kautta saamaan oria vähän kuulolle. Mari ratsasti päättäväisesti ja pian Stjarni tajusi, ettei se pääse pois laiskottelemalla. Valmennuksen alkuun otimme orille kuulemma helpompaa asiaa eli passia. Ratsukko sai ensin laukata ja siirtyä siitä passiin. Tehtävä sujuikin todella hienosti ja huomasi kyllä, että tämä oli orin vahvin askellaji. Stjarnin passi oli todella liidokasta ja se otti myös hyvin vauhtia. Pientä hiomista on passista takaisin laukkaan siirtymisessä. Siinä oli pientä hätäisyyttä, eikä siirtymä ollut ihan puhdas. Töltin kanssa saatiin tehdä vähän kauemmin töitä, koska ori oli niin innoissaan päästessään menemään passia, ettei olisi halunnut enää muuta tehdä. Ratsastaja sai koota oria paljon ennen kuin puhdas töltti löytyi. Emme alkaneet harjoitella mitään siirtymisiä, vaan keskityimme tasaisen tempon löytämiseen puhtaassa töltissä. Ratsukko teki myös muutamia suunnanvaihdoksia ja siinä askeleen pidennyksiä. Mitään kovin isoja eroja ei tullut, mutta pääasia oli, että ori pysyi puhtaalla töltillä. Lopettelimme töltin jälkeen loppuverryttelyjen merkeissä.

08.01.2011 - Päiväkirjamerkintä
Tänään tallille saapui uusi oripoika, Stjarni frá Rosenberg eli Stjarni. Stjarni on tuotu Islannista ja se päätyi meille kun kävin ihastelemassa Fridan tuomia hevosia. Stjarin kaverikin lähti mukaani ja nyt vain katsotaan että sopeutuuko tämä kaksikko talliimme. Jos kaikki menee hyvin, Stjarnin kanssa aletaan pikku hiljaa kouluttautumaan ja kolmen vuoden iässä lähdetään ensi kertaa kisaradoille.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 62kpl

06.06.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   7/94
29.05.2013   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   9/100
31.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/38
21.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/37
04.12.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/35
16.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/70
15.08.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   8/65
10.08.2012   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   7/86
08.08.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/89
03.08.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/55
01.08.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/55
01.08.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/55
31.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/55
29.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   7/55
28.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/55
26.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/56
22.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/45
18.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/49
06.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   10/100
03.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   7/60
01.07.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/100
26.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   7/73
24.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   1/73
23.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/78
22.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   1/73
21.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   8/81
20.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/77
20.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   1/70
14.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   10/100
13.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   3/99
13.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   9/100
13.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   8/86
08.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   7/79
12.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   5/82
10.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   7/83
09.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   5/82
07.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/97
07.06.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/85
06.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   5/72
05.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/67
04.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   8/74
04.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/100
04.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   9/84
03.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   3/62
03.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/74
02.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   10/100
01.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/100
31.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/48
30.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/48
28.05.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/74
28.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/65
27.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/65
27.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   6/48
26.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/48
23.05.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/66
23.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/68
22.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/79
28.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/47
28.04.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   3/45
27.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/47
26.04.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/51
26.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/47
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen