† Gremja frá Hamrihóli

26.04.2009 - 20.06.2013
Gremja oli hieno tamma, mutta se ei kuitenkaan ollut mikään hirveä
kisahirmu. Kisoja kierrettiin ahkerasti ja tamma oli tasainen suorittaja,
mutta sijoituksia tuli vähän harvemmin. Siitä huolimatta tamman varsat
ovat pärjänneet hyvin kisakentillä ja Gremjasta kuoritui hyvä periyttäjä.
Tammaa jäi kaipamaan koko tallin väki. Lepää rauhassa <3


Virallinen nimi: Gremja frá Hamrihóli, "Gremja" Syntynyt: 26.04.2009
Rek.nro: VH03-030-2838 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 140cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Tuoja: Anna Painotus: Askellajiratsastus
Koulutaso: ko. HeC, re. 60cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 4 vuotta 04.11.2009
ARJ-II, YLA3

Luonnekuvaus

Etsiskellässäni lisää hevosia itselleni, eräs mukava nainen, Anna, tarjoutui lähtemään matkalle Islantiin etsimään minulle hevosta. Suostuin ilomielin, mutta vasta myöhemmin tajusin, etten ollut kertonut Annalle yhtään mitään siitä millaisen hevosen haluaisin. "Tuo joku kiva tamma", olin vain sanonut. Olin mennyt tekemään elämäni ensimmäisen sokkokaupan. Hermostuneena jäin odottamaan soittoa Annalta. Paria päivää myöhemmin Anna saapui pihaan traileri autonsa takana. Puoliksi kauhuissani ja puoliksi innoissani tuskin jaksoin odottaa millaisen hevosen olin ostanut. Anna heilautti nopeasti kättään ja ryntäsi avaamaan trailerin takaluukun, sillä hevonen sen sisällä potki jo kärsimättömästi. Pelkoni puolivillistä, kurittomasta tammasta paheni. Mutta kun Anna talutti ruunivoikon tamman eteeni, sydämeni suli. "Sen nimi on Gremja frá Hamrihóli. Kutsun sitä Gremjaksi", Anna selitti hymyillen ja ojensi riimunnarun minulle.

Gremja on huumorintajuinen, peruskiltti tamma, jolta löytyy kuitenkin luonnetta. Pienet jekut ovat Gremjan alaa ja todella vikkelä. Vikkelyys onkin valttia karkailemisessa jota tamma harrastaa välillä liikaakin... Hoitaessa Gremja on mukava ja hauskuttaa kaikkia päivästä riippumatta. Gremja hermostuu jos harjaaja menee taputtelemaan toista pollea ennen sitä ja silloin tamma ilmoittaa olevansa loukkaantunut potkimalla oveaan. Gremjasta on erittäin hauskaa napata harjapakista harja ja heittää se kauemmas. Gremjan sisäinen kello on erittäin tarkka ja sen täytyy saada ruokansa aina tiettyyn aikaan. Myös liikutuksella ja harjauksellakin on omat aikansa! Taluttaessa Gremja on kiltti, välillä tietenkin pitää käydä ottamassa heinätupsu mukaan.

Ratsastettaessa Gremjan kanssa täytyy tehdä koko ajan töitä, ettei se lähde haahuilemaan ympäri kenttää tai maneesia. Gremja haluaisi mennä aina vain tuhatta ja sataa, joten pidätteet täytyy saada heti läpi. Gremja on aina innokas oppimaan uusia asioita ja on täysillä mukana uusissa jutuissa. Koulua Gremja menee niin kauan, kun sillä on tekemistä eikä sen kanssa saa laiskotella tai jauhaa samaa asiaa pitkään. Gremja ei ole estetykki, mutta pieniä esteitä neiti hyppää mielellään. Gremjalla on paha tapa kiihdyttää ennen estettä ja silloin sen askellus muuttaa huvittavaksi tölttiravilaukka-sekoitukseksi. Maastossa Gremja innostuu toden teolla ja sen on aina päästävä juoksemaan siellä kovaa! Tasaiset askeleet helpottavat tamman tahdissa pysymistä. Gremjan kanssa on kiva maastoilla, varsinkin jos kaipaa vauhdin hurmaa.

Luonteesta kiitos Aimie

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Demantur frá Steknúm
isl, 145cm, evm
ii. Askur frá Réttarholti
isl, evm
iii. Tuntematon
isl, evm
iie. Tuntematon
isl, evm
ie. Múska frá Hnausum
isl, evm
iei. Tuntematon
isl, evm
iee. Tuntematon
isl, evm
e. Geisla frá Siglúnd
isl, 142cm, evm
ei. Bylur frá Jungur
isl, evm
eii. Tuntematon
isl, evm
eie. Tuntematon
isl, evm
ee. Glóra frá Dalkoti
isl, evm
eei. Tuntematon
isl, evm
eee. Tuntematon
isl, evm

Isä Demantur frá Steknúm on ylväs ja hyvärakenteinen ori ja suosittu siitosori; varsoja on enemmän kuin käsissä sormia. Nimensä merkityksen, "timantti", mukaisesti on varsinainen timantti. Ruunikko ori on tuttu näky askellajiratsastusradoilla. Vaikka taitoa ja kokemusta parhaassa iässä olevalta orilta löytyy, sitä ei ole viety kisaamaan kansainvälisille radoille. Demantur on haluttu pitää kotimaansa Islannin aarteena. Ruunikko, pitkäharjainen ori on luonteeltaan rohkea mutta tasainen.

Isänisä Askur frá Réttarholti eli harmillisen lyhyen elämän. Kuuliainen ja hyvätapainen oli kasvattajansa mukaan tulevaisuuden lupaus askellajikentille. Ori omasikin komean töltin ja oli energinen, lahjakkuudesta puhumattakaan. Vakavan onnettomuuden jälkeen Askur täytyi kuitenkin lopettaa. Ori oli kuitenkin ehtinyt kiertää muutamia kilpailuja ja astua kaksi tammaa. Isänemä Múska frá Hnausum oli monien tuttujensa mielestäni yksi maailman kilteimmistä hevosista, jonka olivat koskaan tavanneet. Múska ihastutti monet ensi silmäyksellä sympaattisella olomuodollaan ja lempeällä katsellaan, ja siitä oli vaikea olla pitämättä. Ruunivoikko, 139-senttinen tamma kisasi harvakseltaan askellajiratsastuksen parissa, mutta ei saavuttanut mainittavaa menestystä. Kilpailu olikin tammalle vain mukavaa vaihtelua, eikä siihen suhtauduttu vakavasti.

Emä Geisla frá Siglúnd oli nuorena varsin villi ja omapäinen tapaus, mutta luonne on tasaantunut tamman vanhetessa. Välillä esiin pilkahtaa kuitenkin nuoruuden villiyttä! Geisla on kaikin puolin mukava hevonen, niin hoitaessa kuin ratsastaessakin. Islannissa tammalla kisailtiin jonkin verran askellajiratsastuksessa ja se sai myös kaksi varsaa. Myöhemmin Geisla myytiin Ruotsiin, ja se on kisannut sielläkin muutamissa askellajikisoissa. Menestystä ja ruusukkeita on tullut jonkun verran, ja myös pari Geislan varsaa on myös saavuttanut askellajiratsastuksen parissa menestystä.

Emänisä Bylur frá Jungur ei ole tunnettu ori kisakentillä taikka jalostusmaailmassa. Nuorella orille kaavailtiin askellajiratsun uraa, mutta huonon menestyksen takia se kariutui. Orista päätettiin kuitenkin jättää jälkikasvua Islantiin ennen ulkomaille myyntiään. Ruunattuna Bylur löysi uuden kodin Tanskasta, jolla sillä aloitettiin kilpailemaan esteitä pienissä luokissa. Emänemä Glóra frá Dalkoti tunnettiin äkäpussina, jota käsitellessä täytyi pysyä koko ajan varuillaan, sillä tamma keksi ties mitä jekkuja käsittelijänsä pään menoksi. Ratsuna Glóra oli kuitenkin varsin kuuliainen, mutta osasi halutessaan ja ratsastajan antaessa siihen mahdollisuuden, olla hankalakin. Kisoissa tamman kanssa ei suuremmin kierretty, sillä Glóra toimi pääasiassa siitoshevosena. Tamma eli hyvän ja pitkän elämän ja menehtyi 24-vuotiaana ähkyyn.

Sukuselvityksestä kiitos Aimie

21.04.2012 t. Bringa frá Ljóma (i. Stjarni frá Rosenberg)
03.06.2011 o. Gammur frá Ljóma (i. Amor frá Strokkseyri)
12.04.2011 o. Klaki frá Ljóma (i. Geysir frá Höskulsstöðum)
20.11.2010 t. Gréta frá Ljóma (i. Ártali frá Lítill-Sómi)
06.12.2009 t. Lifra frá Brúnskóg (i. Dagur frá Bezell)
25.03.2008 o. Eyðir frá Brúnskóg (i. Draugur frá Kolkuósi)

Päiväkirja & valmennukset

HOX!
Entisellä omistajalla Gremjalla oli eri ikääntyminen, ja sen syntymäaikaa muutettiin kun se muutti meille. Joten ei taritse ihmetellä miksi Gremjan varsa on syntynyt ennen Gremjaa...

25.02.2013 - Päiväkirjamerkintä
Gremja palkittiin marraskuun yleislaatuarvostelussa YLA3 -palkinnolla pistein 26 + 26 + 18 + 27 = 97p.

23.10.2012 - Päiväkirjamerkintä
Noniin, Gremjan sivuille on nyt päivitetty ARJ-II palkinto, jonka se saavutti ARJ:n heinäkuun laatuarvostelutilaisuudessa. Pisteet olivat 40p - 6p - 5p - 28p - 30p - 10p = 119p. Katsellaan jos Gremjan kanssa mennään vielä YLAssakin pyörähtämään, ja ehkä yksi varsakin voisi mennä.

19.07.2012 - Valmennus, valmenaja Minttu
Mari H saapui Gremjan kanssa valmennettavakseni. En ollutkaan ennen valmentanut askellajissa joten jännitin miten valmennus lähtisi menemään. Kun näin ratsukon radalla olin varma että homma sujuisi hyvin. Aluksi ratsukko sai töltätä lämmittelyksi. Tölttien jälkeen teimme käynnissä tempon muutoksia ja siirtymisiä käynnistä tölttiin ja takaisin. Ratsukosta huomasi heidän harjoitelleen tehtävää sillä siirtymiset olivat niin sujuvia. Gremja reagoi apuihin hyvin ja reippasti. Teetin myös töltissä askeleen muuttelua. Tehtävät sujuivat ratsukolta hyvin ja varsinkin töltin hidastus, työtöltti, sujui mallikaati. Loppukäyntien aikana kehuin ratsukkoa ja toivotin onnea kisoihin.

03.02.2012 - Valmenns, valmentaja Annika N.
"Yksi Ljóman lempitammoista saapui tänään valmennettavaksi. Tai no, minä olin itseasiassa mennyt valmentamaan Marin hevosta. Baana oli hyvin valaistu, joten yötreeni sopi vallan mainiosti. Hiukan liukasta oli, mutta sepä ei meitä estänyt vaan aloitettiin valmennus. Kuulumisten vaihdot, satulavyön kiristys ja Gremjan silittelyt. Alkuverryttelyissä teimme paljon suunnanvaihtoja, pysähdyksiä sekä temponvaihtoja käynnissä. Tamma toimi alkuun hiukan nihkeästi, eikä kuunnellut eteenpäin ajavia apuja, joten pysähdyksestä liikkeellelähdöt näyttivät jokseenkin vaivalloisilta. Kun kuitenkin heräteltiin temponvaihteluiden muodossa, alkoi Gremjakin liikkua hiukan reippaammin ja vilja - eteenpäinpyrkimys saatiin esille. Harja hulmahdellen, pää ylhäällä se käveli, kantaen itseään hienosti. Takapääkin saatiin käyttöön, kun aloitettiin tölttäilyt. Ensin saatiin hiukan kannustaa Gremjaa, jotta askellaji nousisi, mutta kun siirtyminen tölttiin onnistui kerran, onnistui se lopulta koko ajan. Gremjassa oli sitä jotakin, aitoa issikkamaisuutta. Kun olimme harjoitelleet tölttisiirtymisiä tarpeeksi, aloitettiin temponvaihtelut. Ensin pitkillä sivuilla hidasta, ja lyhyillä sivuilla keskitölttiä. Kaksi kierrosta putkeen. Ensin Gremja ei nopeuttanut tempoaan, joten otettiin uusi siirtyminen. Kun Gremja rupesi nostamaan tempoa oikein, otettiin vielä molemmilla pitkillä sivuilla lisättyä tölttiä ja sen jälkeen liitopassia kierroksen verran, ennen kuin päästin teidät kävelemään. Gremja on tosiaan ihan aito issikka, ei epäilystäkään."

22.01.2012 - Valmennus, valmentaja Iiskala
"Aloin Gremjan kanssa kokoamisharjoituksella. Tein vahvoja puolipidätteitä korkealla kädellä, jolloin hevonen nosti itseään korkeammalle ja lyheni samalla. Ratsastin vahvasti eteen, mutta pidätin jotta saisin hevosta ruttuun. Gremja koitti poikittaa itseään, mutta muistutin tätä raipalla, pyllyn on pysyttävä linjassa. Gremja käveli koottuna ja kuuliaisena, jonka jälkeen siirsin tämän tölttiin. Aluksi tammalla olisi ollut aivan liikaa energiaa, eikä avut menneet läpi. Otin vähän rajummat otteet ja Gremja alkoikin pian tanssia puhdasta työtölttiä ympäri kenttää. Gremjalla on selvästi pontentiaaliset liikkeet, sillä lujalla harjoittelulla sain sen nostelemaan jalkojaan yhä korkeammalle. Gremja oli melko vahva suustaan, joten se vaati erityistä höyläystä, jotta kokoaminen onnistuu myös töltissä. Tamma ei kuitenkaan purrut kiinni kuolaimeen, joka on positiivinen juttu. Paljon vain kokoamisharjoituksia jatkatte kotona."

31.10.2010 - Valmennus, valmentaja Móa
"Rauhassa, rauhassa" -olivat pääsanat, mitä valmennuksessa käytin. Gremja hieman hösläsi ja saimme tehdä aluksi ihan vain käynnistä sekä ravista pysähdyksiä, jotta kontrolli tuli kohilleen. Laukkaa emme sotkeneet ollenkaan mukaan, sillä virkeällä hevosella laukkaharjoituksia kannattaa tehdä maastossa ylämäkeen. Teidän kanssa harjoittelimme myös kontrolloituja sisääntuloja, sekin kun oli aluksi sellaista, että kun Gremja näki portin auki, niin se "ryntäsi" sisään. Kun maltoit ratsastaa tammaa kärsivällisesti, mutta kuitenkin päättäväisesti, niin Gremja alkoi jo toimimaan kisaratsun lailla. Se oli täsmällinen sekä energinen oikealla tavalla."

10.09.2010 - Päiväkirjamerkintä
Gremja on uusin tallini asukas. Gremja on 17 vuotias tammukka, jolla kisataan vielä ahkerasti. Tämä tamma saapui meille Rajametsästä, jossa se on ehtinyt saada kaksi varsaa. Gremja on tarkoitus astuttaa vielä ainakin muutaman kerran ja sitten mennään laattiksiin. Nyt pääpainotus on kuitenkin kilpailemisessa.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 44kpl

23.01.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/60
20.01.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/26
07.01.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/59
06.01.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/59
06.01.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/55
06.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   1/39
06.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/38
05.01.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/65
05.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   5/39
03.01.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/56
03.01.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   4/39
27.12.2010   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   2/29
25.12.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/28
22.12.2010   ARJ   Kutsu   Kuuraturpa-töltti   4/68
21.12.2010   ARJ   Kutsu   Passijuoksu 250m P1   7/64
27.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/40
26.11.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/35
24.11.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/37
24.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/41
23.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/40
23.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/41
23.11.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/35
22.11.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/35
19.11.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   4/35
19.11.2010   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   2/8
18.11.2010   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   4/22
08.11.2010   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/49
05.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/53
04.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/69
29.10.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/61
17.04.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/10
18.04.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/27
21.04.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/37
24.05.2009   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   2/6
02.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/53
16.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/74
04.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/11
07.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/50
31.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/58
22.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/38
29.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/44
02.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/44
07.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/65
26.11.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/44

Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen