† Mildur frá Eystri-Hól

31.08.2008 - 01.02.2020


Virallinen nimi: Mildur frá Eystri-Hól, "Mildur" Syntynyt: 31.08.2008
Rek.nro: VH06-030-3108 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 144cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja: Eva Aðalsmundsdóttir Ex-omistaja Krafla / Mildstaðir 1
Painotus: Askellajiratsastus Koulutustaso: ko. HeB, re. 60cm, 5-käyntinen

Mildur on 23-vuotias eikä ikäänny tällä hetkellä   |   Täyttänyt 3 vuotta 31.05.2009
ARJ-I

Luonnekuvaus

Mildurin hommasin islanninhevosten myyntinäyttelystä asiantuntevalta kasvattajalta, joka oli kauppaamassa viisi kesäisiä orejaan. Etsinnässä oli kirjava, mukavan luonteen ja hyvän rakenteen omaava ori, jolla olisi kapasiteettia pitkälle kilpakentillä. Kasvattaja esitteli minulle oitis erään hänen lupaavimmista hevosistaan, Mildurin. Koeratsastin sen ja olin aivan myyty! Mildur oli peruskoulutettu, mutta osaava ja valmis oppimaan uutta. Teimme kaupat ja en ole koskaan katunut tämän hevosen ostoa. Oman arvonsa tunteva ori, joka on kaikkien kaveri. Erinomaiset askellajit ja mielyttävä ratsastaa.

Voisin sanoa, että Mildur on yksi maailman kilteimmistä ja mukava luontoisimmista oreista, mitä olen koskaan tavannut. Ori on sosiaalinen ja se nauttii täysin siemauksin ihmisten läheisyydestä ja heidän antamastaan huomiosta. Kun olen oikein surullinen, matkaan kohti orilaidunta ja istuudun sen reunalle katselemaan hevosten touhuja. Useinmiten luokseni saapuu Mildur, joka töyttäisee minua varovasti turvallaan hiljaa hörähtäen. Sillä on taito piristää ihmisiä ja uskoisin, että orista tulisi mainio terapiaratsu varsinkin masentuneille, mutta ehkä sitten joskus eläkevuosina.

Hoitotoimenpiteistä ori nauttii ja se näyttääkin aina nukahtavan kun sitä harjaa. Ori on todella kiltti ja lempeä, ja pienemmätkin hevostelijat uskaltaa päästää huoletta oria hoitamaan. Varusteiden kanssa ei myöskään ole ongelmaa, vaan ori esimerkiksi laskee kiltisti päätään kun suitsia laitetaan.
Mildur tulee hyvin toimeen myös toisten hevosten kanssa. Se ei ruukaa pomotella ketään, mutta ei kyllä anna esimerkiksi varsojen hyppiä silmille. Ori onkin hyvää seuraa orivarsoille, jotka kokeilevat rajojaan; Mildur kyllä pistää ne kuriin, mutta ei kiusaa niitä sitten enempää.

Ratsastaessa Mildur on oikein mukava. Orilla on viisi tasaista askellajia, joita kaikkia se esittää ongelmitta. Ehkä vähän turhankin ongelmitta, nimittäin ratsastaja saa olla tarkkana, että ori todellakin menee sitä askellajia mitä siltä pyydetään. Kouluratsun tehtävät Mildur hoitaa mukisematta, vaikka ei niistä erityisemmin nauti. Esteet ovat kivaa vaihtelua, vaikka hyppääjän lahjat eivät ole hääppöiset. Yli kyllä mennään, mutta tyyli ei ole niin kaunista. Selkeästi se orin juttu on töltti ja passi. Mildur on todella vahva molemmissa askellajeissa, eikä niiden kanssa ole ollut erityisemmin ongelmia. Myös maastoilu on orin mieleen ja tämä onkin todella varmajalkainen kaveri.

(c) Krafla + Mari H

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Úrban frá Eyjólfsstöðum
isl, 139cm, evm
ii. Sævar frá Eyjólfsstöðum
isl, 141cm, evm
iii. Auður frá Eyjólfsstöðum
isl, 138cm, evm
iie. Djúpráð frá Eyjólfsstöðum
isl, 136cm, evm
ie. Elja frá Mosfellsbæ
isl, 140cm, evm
iei. Fengur frá Kávalerdi
isl, 139cm, evm
iee. Lítla-Móa frá Lírastöðum
isl, 136cm, evm
e. Mósa frá Eystri-Hól
isl, 137cm, evm
ei. Ragnar frá Lírastöðum
isl, 137cm, evm
eii. Króknefur frá Sigluvík
isl, 142cm, evm
eie. Elfaxi frá Lírastöðum
isl, 139cm, evm
ee. Katla frá Eystri-Hól
isl, 138cm, evm
eei. Páll frá Grímakoti ICE
isl, 139cm, evm
eee. Eldri-Mósa frá Bakkahóli II
isl, 135cm, evm

Menestyneellä sukutilalla syntynyt Úrban frá Eyjólfsstöðum on tuuheatukkainen ja kaunisrakenteinen islanninhevosorii, joka valloittaa monet sulavilla askelillajeillaan. Menestyksekkäästi kilpakentillä pärjännyt Úrban on ällistyttänyt useat tuomarit ja monet muutkin tyylikkäällä ja nopealla passillaan. Suvultaan ori on perinyt myös pehmeän töltin, jota se menee ryhdikkäänä ja puhtaasti. Ravi ja laukka ovat pehmeitä ja siitä menosta voi kuka tahansa nauttia. Käynti on reipasta ja energistä, mutta ei töksähtelevää. Luonteeltaan Úrban on orimainen, mutta ratsastaessa ori on kuuliainen. Jalostuspuolella ori on jättänyt jälkeensä noin kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista muutama on myyty ulkomaille, mm. Suomeen, Ruotsiin, sekä Saksaan. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen nopeaa passia. Oikein mukava luontoinen ja ratsastaessa viljakas herra. Tällä hetkellä Úrban viettää siitosoriin elämää syntytilallaan.

Kotitilansa parhaimpia kasvatteja ja kilpakentillä muistettu Sævar frá Eyjólfsstöðum asui Islannissa omalla kotitilallaan, jota kukaan ei tullut unohtamaan. Ori menehtyi traagisesti pudottuaan omistajansa kanssa jäihin. Sævar saatiin sieltä ylös, mutta liian myöhään. Oriin jalka luultavasti murtui sen riuhtoessa irti ja se jouduttiin lopettamaan. Kilpakenttien kuninkaaksi kutsuttu Sævar voitti monia passiluokkia. Se sai kerta toisensa jälkeen uusia ennätyksiä ja kunniapalkintoja. Siitosoriin elämää se ei ehtinyt viettää, mutta maailmaan ori ehti jättää kolmetoista jälkeläistä. Komeaa ulkomuotoa ja passia Sævar on periyttänyt monille jälkeläisilleen.
Úrbanin emä Elja frá Mosfellsbæ on lasten ratsuna toimiva tölttiponi, joka on erinomainen opettaja perheen pienimmille. Perheen vanhin on kierrellyt tamman kanssa paikallisissa askllajikilpailuissa menestyen lupaavasti. Elja on ratsastaessa sopivan viljakas, mutta hivenen itsepäinen. Hoitaessa tamma on hieman kärttyinen ja olisi mielmmin omissa oloissaan. Tamma on ehtinyt varsoa vasta kerran, mutta toivottavasti se pääsee jatkamaan vielä jossain vaiheessa sukuaan.

Mósa frá Eystri-Hól on todella kaunisrakenteinen tamma. Mósa on kiertänyt enimmäkseen näyttelyitä ja se on saanut monia ykköspalkintoja. Tamma on luonteeltaan lempeä ja kiltti ja sen kanssa on kaikkien mukava puuhastella. Ratsuna Mósa on reipas, eikä sovi aloittelijoille, koska saattaa välillä olla vähän arvaamaton. Sen takia sitä ei ole vielä monesti nähty kisakentillä, koska omistajat haluavat edetä tamman kanssa hitaasti ja totutella sitä kisapaikkojen hulinaan pikkuhiljaa. Askellajit Mósalla ovat kuitenkin puhtaat ja lennokkaat, joten potentiaalia kisoihin kyllä löytyy! Näyttelyiden ja ratsukoulutuksen ohessa tamma on ehtinyt varsoa kahdesti, ja myös Mildurin sisko on lupaavan oloinen nuori.

Ei kovinkaan tunnettu, mutta paljon jälkeläisiä jättänyt ori Ragnar frá Lírastöðum on asunut koko elämänsä syntytilallaan siitosoriin hommissa. Ori omaa erinomaisen rakenteen ja Ragnar onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Ragnar on luultavasti ratsukoulutettu, mutta kilpakentille sitä ei ole koskaan viety. Kotitilallaan se toimi ainoastaan siitosoriin tehtävissä eli joka kesä se astui lähemmäksi toistakymmentä tammaa, joiden varsat sitten myytiin. Luonteeltaan kiltti ja lempeä.
Passitykki Katla frá Eystri-Hól oli aktiivisessa kilpakäytössä oleva tamma, joka kierteli ympäri Islannin maata voittaen monia suuria passikilpailuja. Tamma omaa myös puhtaan töltin, mutta suurimmaksi osaksi sillä kilpaillaan vain passiluokissa. Sukkajalkainen Katla on luonteeltaan lempeyden perikuva ja se tahtookin olla kaikkien kaveri, joilla on herkkuja. Se toimi vanhuusvuosinaan vielä terapiakäytössä lapsilla. Katla siirtyi kokonaan siitoskäyttöön täytettyään kahdeksantoista vuotta. Kaikenkaikkiaan se on varsonut maailmaan kahdeksan kaunista varsaa, jotka ovat perineet lempeän luonteen ja vahvan passin.

(c) Krafla + Mari H

21.12.2019 o. Hamdir frá Ljóma (e. Hrista frá Ryði)
18.09.2011 o. Mundilfari frá Freistingar (e. Kveðja frá Vindur II)
06.05.2011 t. Herkja frá Mildstöðum 1 (e. Hekla frá Lyngadal)
04.01.2010 t. Sú Litla frá Mildur (e. Sokkadís frá Glimá)
30.08.2009 t. Blástjarna frá Mildur (e. Brenna frá Snófter)
26.08.2009 t. Melasól frá Ljóma (e. Siss frá Strawberry)

Päiväkirja & valmennukset

31.03.2014 - Päiväkirjamerkintä
Mildur palkittiin maaliskuun ARJ:n laatuarvostelutilaisuudessa hienosti I-palkinnolla! Pisteitä ori sai 45 - 13 (6 + 7) - 30 - 31 - 19 eli yhteensä 138p.. Nyt pitää miettiä mitä tämän kanssa vielä keksitään, mutta ainakin toistaiseksi Mildur saa nauttia eläkepäivistään.
Palkinto © tangerine

22.01.2014 - Askellajivalmennus, valmentajana Suvi
Valmennuksen aluksi rastukko sai kävellä ja ravailla paljon ympyröitä ja voltteja. Ori taipui kivasti ja oli hyvin eteenpäinpyrkivä. Kohta ratsukko saikin siirtyä tölttiin. Töltissä tehtiin temponmuutoksia työtöltin ja lisätyn töltin välillä. Aluksi Mildur meinasi eteen päin pyydettäessä rikkoa raviin mutta nopeasti ratsastaja sai hevosen menemään myös lisättyä tölttiä. Hidastukset sujuivat hyvin ja olivat täsmällisiä. Etenkin työtöltissä Mildur kulki todella tasaisessa tempossa rentona. Välillä tahti meinasi kadota kaarevilla urilla tapahtuneissa temponmuutoksissa kokonaan mutta ratsastaja tuki hevosta hyvin. Luppuun ratsukko sai tedä vielä muutamia pysähdyksiä töltistä, nämä sujuivat Mildurilta loistavasti. Orilla on todella kauniit askeleet!

28.12.2013 - Päiväkirjamerkintä
Tänään minulle tuli yllättävä soitto; Krafla, Mildstaðir 1 nimisen tallin omsitaja, soitti ja kertoi päättäneensä lopettaa tallin pidon. Hänen ensisijainen asiansa oli meidän kasvattimme palauttaminen, jonak tietenkin miellään otin meille takaisin. Kuitenkin kun keskustelu eteni, esille tuli myös kolmen muun hevosen kohtalo. Ja niimpä puhelun loputtua sain hämmästellä, miten olin onnistunut lupaamaan kodin neljälle uudelle hevoselle, joista kaksi oli hienoja siitosoreja. Joten, ei auttanut muu kuin alkaa järjestelmään matkaa Mildurin kotitallille, mistä poimimme hevoset kyytiin. Olimme matkassa kahdella yhdistelmällä, jotta orit ja tammat saivat matkustaa erikseen. Mildur oli koko matkan ihan rauhassa, eikä sitä haitannut ollenkaan pidempi kuljetusmatka. Päästyämme kotiin, Mildur vaikutti hetken hiukan hämmnetyneeltä, mutta ulkoiltuaan hetken ja katseltuaan ympärilleen, se kuitenkin rauhoittui syömään. Ori tuli meille viettämään eläkepäiviään, valmistautumaan laatuarvosteluihin sekä mahdollisesti vielä rajoitetusti jalostukäyttöön.

Askellajivalmennus (yli 4 v. ratsuille), Móa - Jáplar
Mildur oli aluksi aika jäykkä, eikä se oikein polkenut takajaloillaan alleen. Teidän kanssanne emme aluksi edes kokeilleet tölttiä, koska siitä ei olisi tullut yhtään mitään jäykän hevosen kanssa. Sait rauhassa lämmitellä ratsusi ravissa sekä puomien avulla laukassa. Kun lihakset saivat lämpöä tarpeeksi, otin teidät isolle ympyrälle, missä työstimme tölttiä. Mildur tölttäsi hyvin, mutta vaikka olimme ympyrällä, niin yritä pitää painosi keskellä satulaa, sillä ratsusi haki koko ajan ulos päin ympyrältä, kun pidit painoa ulkojalallasi, etkä istunut rennosti. Töltissä tasapainottaminen ei ole niin tärkeää, kuin esimerkiksi laukassa. Mildurilla on tahdikas töltti ja loppujen lopuksi saimme ratsusi myötäämään myös niskasta, jonka ansiosta Mildur taipui koko ajan enemmän myös kyljistään ja töltin laatu parani.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 51kpl
Edellisen omistajan kisaamia kisoja

27.05.2013   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   8/100
03.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/32
02.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/32
01.10.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/32
29.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/41
26.09.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/32
18.09.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/45
17.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/50
16.09.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/45
16.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/50
02.09.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/39
04.09.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/42
02.09.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/36
01.09.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/36
29.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/76
27.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/80
26.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/76
30.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/44
09.08.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/29
09.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/36
09.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/38
07.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/29
06.08.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   2/29
06.08.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/35
05.08.2009   ARJ   Kutsu   Passijuoksu 250 m P.1   4/29
05.08.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/35
02.08.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T1   2/62
20.07.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/50
09.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/50
09.07.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/18
09.07.2009   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   3/18
09.07.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/18
08.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/50
06.07.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/50
06.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/50
06.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/41
06.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/38
04.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/50
04.07.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/50
02.07.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   7/50
02.07.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/34
01.07.2009   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/50
01.07.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   7/50
01.07.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/50
29.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/34
21.06.2009   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/63
21.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/77
18.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   8/77
17.06.2009   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   6/67
15.06.2009   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   7/60
13.06.2009   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/29
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen