† Rauður frá Hennum

04.01.2011 - 13.10.2019Virallinen nimi: Rauður frá Hennum, "Raudur" Syntynyt: 04.01.2011
Rek.nro: VH11-030-0074 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, ori
Säkäkorkeus: 139cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Kasvattaja: Lotta Hennum Tuoja: Frida
Painotus: Askellajiratsastus Koulutustaso: ko. HeC, re. 60cm, 5-käyntinen

Ikääntyy VARL:n mukaan   |   Täyttänyt 3 vuotta 28.05.2011
ARJ-I

Luonnekuvaus

Tämän rauhallisempaa ja kiltimpää oria saakin hakea kaukaa. Raudur ottaa jokaisen asian hyvin lunkisti eikä turhista hötky. Rakastaa huomiota yli kaiken ja olisikin mieluusti paijattavana vaikka koko päivän. Harjaamisen loputtua saatatkin tuntea pienen näykkäisyn takapuolessa. Töihin lähdettäessä orista löytyy aivan uusi puoli, se on täynnä sisua ja tahtoa. Hyvin perinteinen islanninhevonen, kestävä ja tarmokas.

Raudur on hoitaessa siis todella kiltti ja nauttii paijaamisesta yli kaiken. Heti kun astuu karsinaan on lämmin turpa vastassa ja se hamuaa takin taskut läpi. Eniten Raudur nautii kun sitä rapsuttaa sään kohdalta taikka hännän tyvestä. Harjatessa seisoo paikoillaan ja kaviotkin voi puhdistaa ongelmitta, Raudur oikeastaan nostaa jalat valmiiksi ylös. Satulointi vaiheessa ei tuli mitään ongelmia, Raudur möllöttää paikoillaan, vaikka kyllä se vähän piristyy kun huomataan, että ollaankin lähdössä töihin. Suitsia laittaessa laskee hiukan päätään ja aukaisee suun valmiiksi eli suitsiminen on todella helppoa. Tämän orin karsinaan uskaltaa laskea vähän pienemmänkin lapsen hoitamaan!

Ratsastaessa Raudur on sopivan reipas, mutta kuitenkin pysyy käsissä. Raudur rakastaa rauhallisia maastolenkkejä ja niissä onkin parhaimmillaan. Myös koulun vääntö ja esteet sujuvat, mutta niissä ori ei kuitenkaan loista. Kouluratsastuksen parissa Raudur osaa perusasiat ihan hyvin ja tekee ne pyydettäessä kiltisti. Ravin suhteen saa olla kuitenkin tarkka, nimittäin Raudur saattaa vaihtaa helposti tölttiin. Esteillä Raudur hiukan innostuu, ja hypyt ovat hiukan hätäisiä. Raudurilla puomit tulevat usein alas, mutta jos esteet pysyvät tarpeeksi pieninä, on se mukavaa vaihtelua. Maastossa ori on kuin kotonaan ja kipsuttelee siellä mielellään. Raudur tykkää edetä töltissä, ja taittaakin tasaisella vauhdilla pitkiä matkoja.

Kisapaikoilla Raudur voi olla hiukan hermostunut kaikesta tohinasta ja melusta. Yleensä se kuitenkin rauhoittuu lämmittelyn jälkeen ja keskittyy suoritukseen. Hermoilevan ratsastajan kanssa Raudur ei kuitenkaan viihdy, joten kannattaa pitää omat hermot kurissa jos haluaa pärjätä. Lastaus ja kuljetus sujuvat ogelmitta ja Raudurin voi kuljettaa niin yksin kuin kaverin kanssa.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Sleipnir frá Søtofte
isl, 137cm, evm
ii. Djarfur frá Minni-Borg
isl, 140cm, evm
iii.
isl, evm
iie.
isl, evm
ie. Hetja frá Stonebay
isl, 138cm, evm
iei.
isl, evm
iee.
isl, evm
e. Des frá Húsey
isl, 138cm, evm
ei. Dreyri frá Herfríður
isl, 142cm, evm
eii.
isl, evm
eie.
isl, evm
ee. Álfadís frá Húsey
isl, 135cm, evm
eei.
isl, evm
eee.
isl, evm

Raudurin isä on nimeltään Sleipnir frá Søtofte eli tuttujen kesken vain Sleipnir. Sleipnir on väriltään rautias ja säkää orilta löytyy 137cm. Luonteeltaan ori on aika kiltti, mutta joskus on sellaisia huonoja päiviä, jolloin Sleipnir voi olla todella ilkeä. Tämä ori on nelikäyntinen, eli ei mene ollenkaan passia. Sleipnir on menestynyt hyvin kisoissa ja myös jalostuspuolella on tullut menestystä. Suurin osa Sleipnirin varsoista ovat hyväluontoisia ja omaavat vahvan töltin.

Sleipnirin isä, Raudurin isänisä on issikkaori Djarfur frá Minni-Borg. Djarfur on ruunikko ja 140cm korkea, hyvin askellajikisoissa menestynyt ori. Tämä todella orimainen ori kilpaili todella pitkän uran ennen eläkkeelle siirtymistä, ja on pysynyt melkein koko elämänsä terveenä ilman vakavia loukkaantumisia. Djarfur on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää rakennetta ja joillekkin myös ripauksen luonnettaan. Seuraava nimi on Hetja frá Stonebay, joka komeilee sukutaulussa Raudurin isänemänä. Hetja on diivamainen, rautias tamma, jolta löytyy säkää 138cm. Myös Hetja on entinen kisapolle, ja menestystäkin tuli silloin tällöin. Lyhyen kisauransa jälkeen Hetja siirtyi vaellustallille, jossa se on ihastuttanut varsinkin perheen pienimpiä. Hetjalla on muutama varsa, jotka ovat kaikki kisanneet ainakin pari kertaa.

Raudurin emä Des frá Húsey, on ihana, ruunikko, viisikäynti tamma jolta lötyy korkeutta 138cm. Des ei ole itse kilpaillut ollenkaan, lukuun ottamatta muutamia seurakisoja esteillä ja koulussa, koska se ostettiin ratsastuskoulu käyttöön. Des taitaa kuitenkin hyvin passin ja töltin ja onkin oikein mukava ratsastaa. Tällä lempeä luonteisella tammalla on kaksi jälkeläistä Raudurin lisäksi, joista toinen on pärjännyt ihan mukavasti kisoissa.

Raudurin emänisä on musta islanninhevosori Dreyri frá Herfríður. Dreyri on 142cm korkea ja viisikäyntinen. Dreyriltä sujuu kaikki askellajit hyvin, ja se onkin menestynyt hyvin kisoissa niin töltti- kuin passiluokissa. Tämä ori ei kuitenkaan ole ihan tunnetuimmasta päästä, mutta kyllä siltä löytyy muutamia jälkeläisiä. Luonteltaan Dreyri on itsepäinen ja aika orimainen, ratsastaessa ori on todella herkkä ja hiukan villi. Viimeisenä esittyäytyy Raudurin emänemä eli tamma Álfadís frá Húsey. Dissa oli 135cm korkea viisikäynti issikka ja oli väriltään ruunikko. Luonteeltaan tamma oli todella kilpailuhenkinen, mutta muuten kiltti. Se oikein sytty kilparadoilla ja teki aina parhaansa. Se tuotti myös tulosta ja Dissa menestyi hyvin. Jälkeläisiä Dissalla on viisi, ja jotkut niistä ovat perineet äitinsä kilpailuhenkisyyden.

15.08.2019 t. Dalla frá Ljóma (e. Duvká frá Rokjen)
01.06.2013 o. World Famous frá Lumen (e. Drafna frá Vindsdalur)
22.03.2013 t. Vinka frá Elfendur (e. Faxadís frá Mestur)
20.03.2013 o. Raudskjóni frá Elfendur (e. Kula frá Alfjanés)
18.02.2013 o. Dyggur frá Tindra (e. Blökk frá Frelliga)
28.08.2012 t. Lifra frá Dáltur (e. Lenja frá Akureyri)
26.04.2012 o. Magni frá Skógur (e. Svala frá Gûlðbæk)

Päiväkirja & valmennukset

31.03.2014 - Päiväkirjamerkintä
Raudurin kanssa olimme mukana ARJ:n maaliskuun laatuarvostelutilaisuudessa. Ori käyttäytyi hyvin koko päivän ja meidät palkittiinkin I-palkinnolla! Pisteitä ori keräsi 45 - 15 (7 + 8) - 27 - 30 - 20 eli yhteensä 137 pistettä, jolla haettiin juuri ja juuri se ensimmäinen palkinto. Ori saa nyt vietellä renotja eläkepäiviä ja mahdollisesti tätä käytetään jalostuksessakin jos kivoja tammoja osuu kohdalle.

21.01.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Hilla
Mari aloitti tunnin taivuttelemalla Rauduria huolella. Rautias issikka hieman koetteli Maria yrittämällä karata ympyrältä, mutta pienillä huomautuksilla sain Marin ratsastamaan Rauduria myös takapäästä, jottei se jäisi vain raahautumaan ponin mukana. Laitoin ympyrälle myös kartioita, jotka ratsukko onnistui pari kertaa kaatamaan, etenkin ravia mentäessä, kun Raudur alkoi hieman häsläilemään. Se johtui luultavasti Marin kovakätisyydestä, sainkin huomauttaa Maria pitämään hieman pehmeämmän ohjastuntunan. Asetukset kuitenkin onnistuivat hyvin, sekä pohkeenväistöt etenkin käynnissä. Ravissa Raudur meni hieman sekaisin, mutta nekin onnistuivat hetken työstämisen jälkeen. Päästin ratsukon vielä laukkailemaan pääty-ympyrälle kunnes otimme vielä hieman helppoja kuvioita ennen loppuverryttelyitä.

15.09.2013 - Askellajivalmennus, valmentajana Gunnar Björnsson (kirjoittanut omistaja)
Mari ja Raudur verryttelivät itsenäisesti. Katselin aidan vierestä, miten ori eteni tasaisassa tempossa kaikissa askellajeissa. Ravin kanssa näytti olevan kuitenkin väillä pieniä ongelmia, sillä se ei koko aikaa pysynyt puhtaana. Mari kertoikin verryttelyn jälkeen, että Raudur yrittää helposti vaihtaa ravista töltille. Kerran töltti tuntui orille sopivan, valmennuksen aiheeksi valikoitui tölttityöskentely ja erityisesti siirtymiset. Ensin ratsukko sai työskennellä hetken työtöltissä ja tehdä erilaisia teitä. Raudur yritti vähän kiihdytellä, mutta suostui lopulta kokoaan itseään ja hiljentämään vauhtiaan. Tämän jälkeen tehtiin tölttiin siirtymisiä käynnistä. Näissä ei ollut mitään ongelmaa ja siirtymiset olivat puhtaita ja ripeitä. Ravi-töltti siirtymissä ei arvatenkaan ollut ongelmia, joten keskityimme töltti-ravi siirtymisiin. Niissä ori siirtyi raviin vähitellen ja siirtymä oli todella rikkonainen. Käskin Maria tekemään selvemmät pidätteet ja olemaan jämäkämpi: silloin kun Raudurille annettiin merkki, että pitää vaihtaa askellajia, niin silloin myös vaihdettiin. Jämäkämpi ote toimikin, ja lopulta saatiin puhtaita vaihtoja, joihin oli hyvä lopettaa.

10.06.2013 - Päiväkirjamerkintä
Raudurin kanssa on kisailtu ahkerasti ja tulos kyllä näkyy. Ori on kerännyt jo 70 ARJ:n alaista sijoitusta! En kyllä olisi uskonut, että poika tälläiseen venyy! Nyt Raudur saa jäädä eläkkeelle, on sen verran hieno kisaura takana. Myös tammanomistajat ovat huomanneet orin menestyksen, ja Raudurilla onkin jo kuusi hienoa jälkeläistä. Omille tammoille en olekkaan tätä vielä käyttänyt, asia pitää varmaan korjata jossain välissä. Mutta tosiaan, Raudur saa nyt alkaa totuttautua eläkeläisen elämään, toki ihän täysin ei liikuntaa lopeteta, pitäähän orin pysyä kunnossa laatuarvosteluja ajatellen.

20.03.2013 - Päiväkirjamerkintä
Pari päivää sitten käytiin taas klinikalla ja orin hankoside todettiin parantuneeksi. Eilen sitten käytiin pitkästä aikaa selässä ja kevyttä treeniä. Raudur oli todella virkeällä päällä ja oikeastaan tuntui, että olisi istunut ruutitynnyrin päällä. Maastoon en siis uskaltautunut, vaan pysyimme tiukasti maneesissä neljän seinän sisällä. Treeni koostui pääasiassa käynnistä sekä muutamasta ravipätkästä. Teimme paljon taivuttelua ja siirtymisiä, jotta ori vähän notkistuisi. Loppujen lopuksi treeni ei mennyt hassummin ja selvisimme ehjänä takaisin tallille. Tänä aamuna sitten jännitettiin keräsikö jalka treenistä nestettä, ja iloinen yllätys oli kun kaikki neljää jalkaa olivat kuivia ja ori liikkui taluttaessa puhtaasti. Eiköhän tämä taas iloksi muutu ja pääsemme vielä kisailemaan!

01.01.2013 - Päiväkirjamerkintä
Raudurin kanssa uusi vuosi alkoi synkissä tunnelmissa. Päivällä kun hain oria sisälle, se ontui selvästi toista takastaan. Jalka oli myös turvoksissa, joten ei muutakuin hevonen koppiin ja klinikalle kuvauksiin. Onneksi siellä pystyttiin ottamaan meidät heti vastaan. Tutkimusten jälkeen selvisi, että jalassa ei ollut onneksi mitään kovin vakavaa, mutta hankositeessa näkyi pientä muutosta. Raudurille määrättiin lomaa ja samalla varattiin kontrolliaika. Orilla on nyt sitten edessään ulkoilua pienemässä tarhassa, ja liikutuksesta on nyt taukoa ainakin tuonne kontrolliin asti. Toivotaan, että jalka lähtee paranemaan odotetusti.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 70kpl

06.06.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/94
05.06.2013   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/94
14.05.2013   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1 5/40
31.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/38
25.12.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/36
25.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/37
24.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/37
21.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/37
16.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/52
10.11.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/46
14.08.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/60
14.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/71
13.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/68
05.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/34
04.08.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   5/87
03.08.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/55
03.08.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/55
01.08.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/55
29.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   4/55
26.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/55
26.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   1/56
25.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   6/55
24.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/27
19.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/51
10.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/30
10.07.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/100
08.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   7/100
07.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/100
07.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   1/100
06.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   8/100
04.07.2012   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   3/100
03.07.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/100
02.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/100
01.07.2012   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   4/100
26.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   7/73
23.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   1/73
21.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/78
18.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/100
16.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/100
15.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/100
14.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   9/98
14.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   5/99
14.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/100
08.06.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   9/85
06.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/83
06.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/84
04.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/62
04.06.2011   ARJ   Kutsu   Speedpassi P.2   7/62
03.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   3/74
03.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/71
03.06.2011   ARJ   Kutsu   Passikoe PP.1   3/70
12.06.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   3/83
12.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/100
12.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   1/82
10.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   9/98
10.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/97
09.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   1/100
07.06.2011   ARJ   Kutsu   250m passijuoksu P.1   4/86
07.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   4/100
07.06.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   8/98
05.06.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   7/98
05.06.2011   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   5/84
03.06.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   10/100
31.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/48
30.05.2011   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   3/48
28.05.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   6/63
26.05.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/48
26.04.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   6/51
26.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/46
25.04.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   3/44
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen