† Eirný frá Guðmundur

12.01.2010 - 17.03.2014
Eini kuoli vanhuuteen 25-vuoden iässä. Tammaa jäi kaipaamaan koko tallin väki.
Lepää rauhassa <3


Virallinen nimi: Eirný frá Guðmundur, "Eini" Syntynyt: 12.01.2010
Rek.nro: VH11-030-0040 Rotu & sukupuoli: Islanninhevonen, tamma
Säkäkorkeus: 134cm Omistaja: Mari H (VRL-05704) - Ljóma
Tuoja: melanie Painotus: Askellajiratsastus
Koulutaso: ko. HeC, re. 60cm, 4-käyntinen

Tamma on 25 vuotias, eikä ikäänny tällä hetkellä   |   Täyttänyt 4 vuotta 23.07.2010
ARJ-I

Luonnekuvaus

Eini on aina ollut oikein helppo ja mukava tamma, eikä tamman luonne ole muuttunut vuosien varrella. Sen ehdottomasti paras luonteenpiirre on se, että tamma ei stressaa missään tilanteessa. Tämän kanssa on voinut ilman mitään ongelmia matkata maailmalla kisaamassa, koska pidemmät matkat ja vieraissa paikoissa yöpyminen ei vaikuta siihen juuri ollenkaan. Eini on ollut myös erittäin hyvä matkakaveri levottomammille hevosille.

Hoitaessa Eini seisoo kiltisti paikoillaan, eikä juurikaan välitä ympärillään pyörivistä ihmisistä. Tamma saakin yleensä olla jopa vapaana käytävällä hoidettaessa, koska se ei yleensä liikahda mihinkään. Eini on helppo harjata ja varustaa, eikä sen tapoihin kuulu luimistelu tai pullistelu. Kesäisin tammalla esiintyy kuitenkin jonkin verran kutinaa, jonka takia liian kevyesti harjatessa saattaa vähän osoittaa mieltään.

Vaikka alkututustumisten jälkeen voisi luulla, että Eini on erittäin laiska ja vetelä ratsastaa, voi nämä luulot nakata roskakoriin. Tamma on nimittäin oikein pirteä ja yhteistyöhaluinen ratsu, joka jaksaa puurtaa ja rehkiä ratsastajan pyyntöjen mukaan. Oikein rehellinen ratsastettava siis! Einiltä löytyy kolmen perusaskellajin lisäksi töltti; passia tamma ei esitä ollenkaan. Einiltä saa helposti esille kaikki neljä askellajia, mutta laukkaa yleensä pitää työstää kauemmin, että se lähtee kunnolla pyörimään. Tölttiä tamma esittää mielellään ja siltä löytyykin monta eri vaihdetta tässä askellajissa. Tamman ehdoton vahvuus on työtöltti, johon tamman saa helposti koottua. Eini nauttii tietenkin myös rennoista maastolenkeistä, eikä aina tarvitse puurtaa kentällä.

Lastaus ja kuljetus sujuvat ongelmitta ja Eini onkin erittäin kokenut matkaaja. Eini tulee yleensä aika vauhdilla alas kopista, jonka jälkeen sen pitää saada vähän aikaa katsella mihin sitä oikein saavuttiin. Sen jälkeen tamma rauhoittuu taas täysin ja sen käsittely on yhtä helppoa kuin kotonakin. Myös radalla Eini on samanlainen ratsastaa kuin kotona, eikä se välitä taputtavasta ja meluistasta yleisöstä tai ratsastajan pienestä jännityksestä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Hvítur frá Valtýr
isl, evm
ii. Narfi frá Þuríður
isl, evm
iii. Daði frá Hjálmtýr
isl, evm
iie. Jódis frá Sigurveig
isl, evm
ie. Guðný frá Ingveldur
isl, evm
iei. Jósteinn frá Regnbogi
isl, evm
iee. Rúth frá Veturliði
isl, evm
e. Freyja frá Guðmundur
isl, evm
ei. Gísli frá Arnljótur
isl, evm
eii. Léifur frá Ásgrímur
isl, evm
eie. Kristin frá Hvítlaukur
isl, evm
ee. Liljá frá Friðmar
isl, evm
eei. Iðunn frá Arnmundur
isl, evm
eee. Dagrún frá Guðvarður
isl, evm

Einin isä, Hvítur frá Valtýr, on yksi Islannin menestyneimmistä ja suosituimmista siitosoreista. Ori on menestynyt myös kisakentillä varsinkin speedpassi-luokissa. Hvíturia ei myöskään ole ulkonäöllä pilattu; kyseessä on erittäin komea tapaus, tuuheine harjoineen ja valloittavine silmineen. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen selväpäisyyttä sekä hyviä askellajeja. Ja suurimmalle osalle ori jälkeläisistä on tullut erittäin komea harja.

Narfi frá Þuríður on Einin isänisä. Ori oli aika vaatimattoman näköinen ja kokoinen, mutta tamman omistajat ihastuivat orin hyvään luonteeseen sekä puhtaisiin ja lennokkaisiin askellajeihin. Ori oli 4-käyntinen, ja pärjäsi jonkin verran myös kilpailuissa. Suurimmaksi osaksi ori oli kuitenkin vain jalostuskäytössä. Narfi astui tammoja luonnossa, ja se saikin kesät vaeltaa isoilla laitumilla oman tammalaumansa kanssa. Ori kuoli luonnollisesti vanhuuteen 30 vuoden ikäisenä.
Einin isänemä on nätti ruunikko tamma, Guðný frá Ingveldur. Gudyksi kutsuttu tamma syntyi kaksosena, mutta valitettavasti sen sisko ja emä menehtyivät synnytyksen jälkeisinä tunteina. Gudy kuitenkin selvityi ja se jäi kasvattajalleen jatkamaan sukua. Tamma oli tietenkin myös ratsukoulutettu, mutta se ei koskaan osallistunut kisoihin. Se sai yhteensä yhdeksän varsaa, joista suurin osa on matkannut Islannin ulkopuolelle kisakäyttöön. Gudy kuoli 25-vuotiaana.

Einin emä on ruunikko islanninhevostamma Freyja frá Guðmundur. Tamma myytiin jo nuorena moneen kertaan hiukan haastavan luonteensa takia. Viimein se kuitenkin löysi ratsastajan, joka osasi kouluttaa sen oikein ja sai sen yrittämään parastaan. Freyja pääsi yrittämään myös muutamaan otteeseen kilpailuissa, mutta sieltä ei mainittavaa menestystä tullut. Iän karttuessa Freyja myös rauhoittui ja se astutettiin muutamaan otteeseen. Eini on tamman esikoinen ja tällä hetkellä parhaiten menestynyt jälkeläinen. Moni varsoista on saanut luonteeseensa enemmän piirteitä isältään kun emältään, joten Freyjan haastava luonne ei ole kovinkaan monelle siirtynyt.

Einin emänisä Gísli frá Arnljótur oli aika suurikokoinen islanninhevoseksi. Vahva, mutta hyvätapainen ruuna toimi nuorempana kisaratsuna ja vanhempana vaellusratsuna. Kisoissa se menestyi ihan kohtalaisesti, sijoittuen muutamia kertoja nelikäynti luokissa. Vaellusratsuna Gisli oli todella suosittu, koska se sopi erinomaisesti myös pidemmille ratsastajille ja se oli myös varmajalkainen. Gisli oli jalostuskäytössä muutamana kesänä, kunnes sen omistaja päätti ruunata sen. Gisli jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.
Emänemänä Einillä on Liljá frá Friðmar. Lilja oli menestynyt kisaratsu, kunnes sen ratsastaja loukkaantui auto-onnettomuudessa ja päätti siirtää tamman jalostuskäyttöön. Tamma pärjäsi hyvin varsinkin töltti luokissa, ja sen askellus keräsi paljon kehuja tuomareilta. Lilja keräsi myös paljon ihailijoita, ja se varsat olivat todella haluttuja, kun se siirtyi siitokseen. Tamma oli vähän vaikea luonteeltaan ja varsinkin hoitaessa se oli vähän äksy. Sen jälkeläiset ovat myös perineet emänsä luonnetta.

12.08.2013 t. Efridís frá Ljóma (i. Eitill frá Digursholti)
21.02.2013 o. Þjótur frá Ljóma (i. Þjassi frá Högler)
04.12.2012 t. Karelíski Steikt frá Ljóma (i. Silfur frá Keflavík)
23.06.2012 t. Engilfríd frá Ljóma (i. Ártali frá Lítill-Sómi)

Päiväkirja & valmennukset

29.12.2013 - Päiväkirjamerkintä
Nyt on Einin kanssa laatuarvostelu koettu ja ykkönenhän sieltä napsahti! Olimme tosiaan mukana joulukuun ARJ:n laatuarvostelussa. Pisteitä Eini keräsi 47 - 14 (6 + 8) - 27 - 30 - 18 eli yhteensä 136p, joka oikeuttaa ARJ-I palkintoon. Tamman tulevaisuuteen kuuluu vielä jalostuskäyttöä, eihän tällä ole vasta kuin neljä jälkeläistä!

01.04.2012 - Päiväkirjamerkintä
Tänään päätin irtohypyttää Einiä maneesissa. Talutin tamman maneesiin ja päästin irti. Samalla kun Eini tallusteli ympäriinsä, otti pienen hiekkakylvyn ja vetäisi muutaman pierupukkilaukan, minä rakensin esteitä. Tamma katseli kiinnostuneena toimintaani ja sitä sai välillä hätistellä kauemmaksi häiritsemästä. Ratani sisälsi neljä estettä; kolme ensimmäistä olivat ristikoita ja innari väleillä. Neljäs este oli okseri ja se oli vähän kauempana. Ensin puomit olivat vain maassa ja talutin Einin radan läpi muutaman kerran. Kun tamma tajusi idean, nostin esteet kannattimilleen ja pyysin kaveriani menemään odottamaan kujan päähän. Päästin Einin irti ja hoputin sen kujaan. Tamma leiskautti kaikista esteitä yli korvat hörössä. Hypytin sen kujan läpi muutaman kerran, jonka jälkeen kävin nostamassa okseria vähän isommaksi. Taas muutama kierros ja joka kerta Eini hyppäsi puhtaasti ja innolla. Tamma alkoi pikkuhiljaa innostua tosissaan ja toiseksi viimeisellä kerralla se rykäisi kiitolaukalla kaveristani ohi ja veti maneesissa muutaman kierroksen, ennen kuin antoi kiinni. Onneksi mitään haaveria ei sattunut, vaan tamma antautui loppujen lopuksi helposti kiinni otettavaksi. Viimeisellä kerralla tuli myös puhtaat hypyt ja tamma antoi vielä kiinni päädyssä, joten siihen oli hyvä lopettaa. Kävelytin Einiä maneesissa muutaman kierroksen, jonka jälkeen se pääsi takaisin tarhaansa piehtaroimaan.

20.07.2011 - Päiväkirjamerkintä
Kävin tänään ratsastamassa tammalla reippaan maastolenkin. Lähdimme liikkeelle tallin pihasta ja suuntasimme metsätietä pitkin kohti pidempää hiittisuoraa. Alkumatka oli hyvää verryttelyä ja Eini tuntui todella pirteältä. Jopa poikkeuksellisen pirteältä. Otimme alkuun muutamia ravi ja töltti pätkiä, joissa tamma tuntui todella hyvältä. Vähän meinasi tamma innostua, mutta onneksi tämän tapoihin ei ole koskaan kuulunut ryöstäminen. Kun tulimme hiittisuoralle, otin ensin pari pätkää laukkaa. Eini lämpeni vähän hitaasti, ja alkuun takapää tökötti aika pahasti. Muutaman suoran jälkeen se kuitenkin alkoi pehmentya ja laukka alkoi pyöriä paremmin. Laukkapätkien jälkeen otin tölttiä. Päätin harjoitella lisättyä tölttiä, kun Einillä oli laukan jälkeen hyvin vauhti päällä. Vähän oli ongelmallista pitää tamma töltissä, se olisi mielellään vaihtanut takaisin laukalle kun kerran vauhtiin pääsi. Muutaman pätkän jälkeen olin tyytyväinen ja Eini sai levähdellä vähän aikaa. Sitten lähdimme ravailemaan takaisin kotiin päin. Tamma rentoutui hyvin loppumatkasta ja sain sen venyttämään itseään eteen ja alas. Lenkin jälkeen jätin tamman sisälle syömään päiväruokiaan.

Kilpailukalenteri

ARJ sijoituksia: 80kpl

10.06.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/94
08.06.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/94
27.05.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/100
25.05.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   8/100
14.05.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/42
29.04.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/31
05.01.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/23
04.01.2013   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4741
31.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/38
01.12.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/48
30.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   5/48
30.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/48
29.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/48
28.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/28
18.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   4/54
16.11.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   3/54
04.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/24
04.11.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/57
23.09.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/40
03.09.2012   ARJ   Kutsu   5-käynti F.1   5/50
03.09.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   5/50
02.09.2012   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   2/50
28.08.2012   ARJ-cup   Kutsu   Kouluratsastus FS1   2/17
28.08.2012   ARJ-cup   Kutsu   Töltti T.1   3/13
14.08.2012   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   5/65
14.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   8/70
10.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   8/98
05.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/97
03.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   2/54
02.08.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   5/98
27.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   3/26
22.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/50
22.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/50
06.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   8/100
05.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   5/100
04.07.2012   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   7/100
04.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   10/100
03.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   6/100
02.07.2012   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/100
09.12.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   02/34
07.12.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/34
06.11.2011   ARJ   Kutsu   Kouluratsastus FS1   05/54
05.11.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   04/40
11.08.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   03/49
10.08.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   05/41
08.08.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   2/52
07.07.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/69
05.07.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   4/73
04.07.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   3/74
04.07.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   4/78
28.04.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   04/51
28.04.2011   ARJ   Kutsu   Helppo 4-käynti   06/44
26.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   04/47
25.04.2011   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   05/51
24.04.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   02/46
06.01.2011   ARJ   Kutsu  4-käynti V.1   02/59
05.01.2011   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   06/55
07.11.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   03/56
29.10.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   06/62
20.10.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   06/44
20.10.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   03/44
11.10.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   05/45
27.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   04/50
27.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   03/54
22.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   04/50
20.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   07/50
19.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   07/50
15.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/42
14.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   1/19
10.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   07/99
10.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   07/92
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   05/80
08.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   04/86
08.09.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   07/83
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   1/87
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   02/96
06.09.2010   ARJ   Kutsu   Helppo töltti   08/80
03.09.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.2   06/45
31.08.2010   ARJ   Kutsu   Töltti T.1   06/96
31.08.2010   ARJ   Kutsu   4-käynti V.1   1/92
Webdesign © Pirdila 2012
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen